Cinsel ilişki sırasında vajinanın içerisine yaklaşık olarak 300 milyon tane sperm bırakılmasına rağmen bu spermlerin sadece 3 milyonu rahimin içerisine kadar ilerleyebilmektedir. Rahmin içerisine ilerleyen bu spermler kadın üreme organına ilerleyerek tüplere ulaşırlar ve 10 saati bulan bu ilerleme sonunda bu spermlerden sadece 1 tanesi yumurtanın kabuğunu çatlatarak yumurtanın içine girerek oraya yerleşir. Yaklaşık olarak 20 dakikayı bulan bu olay “döllenme” olarak adlandırılır. Yumurtanın içerisine giren bir sperm oraya yerleştikten sonra yumurtanın zarını kapatarak oraya başka bir spermin yerleşmesini engeller ve döllenme sağlandıktan sonra bebeğin yaşamı başlar. Döllenme gerçekleştikten yaklaşık 5-6 gün sonra döllenen yumurta rahim içine yerleşir ve böylece hamilelik süreci başlamış olur. Döllenme sağlandığı anda bebeğin cinsiyeti de belirlenmiş olur. Eğer yumurtayı dölleyen sperm X kromozomu taşıyorsa bebeğin cinsiyeti kız, Y kromozomu taşıyorsa erkek olur.
Bebeğin Rahime Yerleşmesi, Embriyonun Rahme Tutunması Ne Kadar Sürer?
Bebeğin rahime yerleşmesi, cinsel ilişkiden sonraki 4 haftayı bulur. Bu da cinsel ilişkiden sonraki ilk 3 hafta içinde rahimde bebeğin olmadığı anlamına gelmektedir. Bu sebepten dolayı cinsel ilişkinin üzerinden 4 hafta geçmeden bir hamilelik olup olmadığı tespit edilemeyeceği gibi bebeğin ultrason görüntüsüne ulaşmak da mümkün olmamaktadır. Bebeğin ultrason görüntüsüne ulaşmak için hamileliğin 5. ya da 6. haftasına kadar beklenmesi gereklidir.
Bebek anne rahmine düştükten yaklaşık iki hafta sonra döllenmiş yumurta rahim içerisine yerleşirken anne adayının hafif bir kramp ve ağrı ile birlikte hafif kanama yaşaması oldukça normaldir.
Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar, Bebeğin Rahime Yerleşmesi Belirtileri Nelerdir?
Erken hamilelik belirtileri salgılanan hormonların etki etmesiyle birlikte 5. haftadan sonra ortaya çıkabilmektedir. En sık karşılaşılan belirtilerin başında göğüslerde hassasiyet ve dolgunluk hissi gelmektedir. Diğer belirtilerin bazıları da halsizlik ve sürekli uyuma isteğidir. Bebeğin rahime yerleşmesiyle rahimde meydana gelen büyüme mesaneye baskı uygulanmasına sebep olduğu için sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı ortaya çıkabilir. Vajinal ultrasongrafi ile gebelik kesesi tespiti yapıldığında eğer kese tespit edilemez ise doktorlar tarafından dış gebelik teşhisi konulabilmektedir. Hayati tehlike arz edebilen dış gebelik durumu oldukça kritik bir tedavi gerektirdiği için vajiinal ultrasongrafinin gereken tarihte uygulanması oldukça önemlidir.
Hamilelik süresi boyunca anne ve bebekte her hafta farklı ruhsal ve bedensel değişimler ortaya çıkmaktadır. Bu süreçte haftalar ilerledikçe bebekte de annede de gelişme ve değişimler baş göstermektedir. Bu gelişme süreci doktorlar tarafından dördüncü haftadan itibaren yani bebek rahime yerleştiği zaman takibe alınırak gözlemlenmektedir.