Çiftlerin doğal yollarla çocuk sahibi olmaması durumunda çeşitli tıbbi tedavi yöntemleri uygulanır. Bu yöntemlerden en çok tercih edileni de aşılama yöntemidir. Aşılama tedavisi doğal yollarla gebe kalamayan çiftler için geliştirilmiş bir tedavidir. Aşılama yöntemi %30-40 oranında olumlu sonuç vererek tedavi sonucu gebelik gerçekleşmiş olur.
Aşılama tedavisinde erkekten spermler alınırken spermler arasından en hızlı hareket edenleri ve en sağlıklı olanları seçilir. Alınan spermler yumurtanın çevresine gönderilerek spermlerin tüplere daha rahat ve hızlı bir şekilde ulaşması sağlanmış olur. Bu aşamalar takip edilmeden önce uygulanan ilk işlem alınan spermlerin laboratuvarda test edilerek bazı işlemlerden geçirilmesidir. Bu işlemler sonucunda spermlerin hareketlilik ve canlılık kazanması sağlanmış olur ve bu spermler anne rahmine enjekte edilirken kesinlikle acı ya da ağrı hissetmediğinden emin olunur.
Aşılama Sonrası Döllenme Ne Zaman Gerçekleşir?
Aşılama yapıldıktan sonra yumurta ve spermlerin birleşmesi yani döllenmesi takip eden birkaç saat içinde gerçekleşmektedir. Döllenme kadının tüplerinde meydana gelir ve döllenmiş olan yumurta bölünerek rahime doğru ilerler. Döllenmiş yumurtanın rahime yerleşmesi 4 ila 6 günü bulmaktadır. Yumurta tam olarak rahime yerleştikten sonra hamilelik süreci başlamış olur. Hamilelik döneminden önce takviye olarak folik asit kullanılması hamilelik sürecinin desteklenmesini sağlar fakat bu dönemde özel olarak bir diyetin takip edilmesine gerek yoktur.
Aşılamanın Tutmadığı Nasıl Anlaşılır?
Aşılamamanın tutmadığının en açık belirtisi âdet kanamasının gelmesidir. Aşılama yapıldıktan sonraki 14. Günde hamilelik testi uygulanarak daha doğru sonuçlar alınabilmektedir. Kanama olması ve yaşanan şiddetli kasık ağrıları hamilelik durumu olmadığının birer göstergeleri olsa da bu belirtiler kesin olarak hamilelik olmadığını göstermemektedir.
Aşılamanın Tuttuğu Nasıl Anlaşılır?
Aşılamanın kesin olarak tuttuğuna dair vücutta herhangi bir belirti oluşmayabilir. Aşılama yapıldıktan sonraki 12. Ila 14. günde uygulanan hamilelik testikesin bir sonuç alınmasını sağlayacaktır.
Aşılama Sonrası Ağrı Olur mu?
Anne adaylarının büyük çoğunluğunda aşılama sonrası herhangi bir ağrı ya da acı şikayeti ortaya çıkmaz fakat bazı anne adaylarında aşılama sonrası kasıklarda hafif derecede ağrı meydana gelebilmektedir. Bu ağrının boyutu rahatsız edici seviyeye ulaştığında ağrı kesici alınabilse de genellikle buna gerek kalmadan bu süreç rahatlıkla atlatılmaktadır. Kasık ağrısı aynı zamanda hamileliğin bir belirtisi olduğu için bu ağrılar ortaya çıktığı zaman anne adayları genellikle ağrının hamilelikten kaynaklandığı düşüncesine kapılabilmektedir. Kasık ağrısı hamile kaynaklı ortaya çıktığında bu ağrının aşılamadan sonra 10 ila 12. gün arasında ortaya çıkması beklenir. Aşılama tedavisinde başarılı olup olunmadığını kesin olarak tespit edebilmek için uygulanacak en doğru işlem gebelik testi yapmaktır.
Aşılama Sonrası Gebelik Belirtileri Nelerdir?
•Göğüslerde büyüme görülür ve ağrı hissi oluşur.
•Göğüs uçlarında aşırı hassasiyet baş gösterir.
•Damarlarda belirginleşmeler meydana gelir.
•Dudaklarda kuruluk oluşabilir.
•Kabızlık ortaya çıkabilir.
•Vajinadan sarı ya da farklı renklerde akıntı gelebilir.
•Karın ve kasık bölgesinde adet sancısına benzer sancılar ve ağrılar ortaya çıkabilir.
•Bel ve sırt bölgesine ağrı oluşabilir.
•Anne adayında aşırı sinirlilik hali gözlemlenebilir.
•Göğüslerde şişlik, ağrı ya da batma gibi hisler ortaya çıkmaz.
•Mide bulantısı ortaya çıkabilir.
•İştahta açılma durumu oluşabilir.