Gebelikte en çok rastlanılan problemlerden birisi de ellerde uyuşma hissedilmesidir. Gebelik döneminde el uyuşması doğal bir durumdur ve endişe etmeye gerek yoktur. Hamilelikte el ve parmaklarının uyuşması hamilelikte hormonlardaki artıştan, karpal tünel sendromuna kadar pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Böyle bir durumun temel nedenleri ve başvurulabilecek tedavi teknikleri aşağıda bildirilmiştir.
Hamilelikte El, Kol Parmak Uyuşması Nedenleri Nelerdir?
Vücudun Su Toplaması (Ödem)
Gebelikte ellerin uyuşması, hamilelikte vücudun su toplamasıyla birlikte bilek çevresinde ödem oluşumundan kaynaklanmaktadır. Hamilelikte yaşanan ödem dolayısı ile bilek çevresinde yer alan sinirlere baskı uygulanmakta ve elde uyuşma hissedilmesine sebebiyet vermektedir.
Hamilelikte ödem sonucunda, el bileği ekleminde sıvı toplanmasına dayalı olarak bu bölgede yer alan sinirlerde sıkışma meydana gelmektedir. Bunun sonucunda el ve parmaklarda uyuşma, ağrı, karıncalanma ve benzeri problemler ortaya çıkabilmektedir.
B12 Vitamini Yetmezliği
Sinirlerin yenilenmesini ve devamlılığını sağlayan çeşitli besin maddelerinin eksikliği söz konusu olduğunda gebelikte el uyuşması meydana gelebilmektedir. Bu besin maddeleri arasında en önemlilerinden birisi de B12 vitamini olarak belirtilmektedir. B12 eksikliği, gebelik sırasında sıklıkla rastlanılan vitamin eksikliklerinden biridir. Bu durum hamilelikte el, kol uyuşmasının sık karşılaşılan nedenlerindendir.
Karpal Tünel Sendromu
Gebelikte çoğunlukla rastlanılan bir diğer sağlık problemi ise karpal tünel sendromudur. El ve parmak bölgelerinin uyuşmasının temel sebeplerinden birisinin de karpal tünel sendromu olduğu bilinmektedir. Bu konu hakkında Kadın Doğum Uzmanı Dr. Nevra Topal İsmailoğlu aşağıdaki ifadeleri kullanmaktadır:
“Hamilelik süresince vücutta toplanan sıvının, diğer bir deyişle ödemin sebebiyet verdiği sorunlar sadece ellerde ve ayaklarda baş gösteren şişlikler olarak düşünülmemelidir. Bu anormal sıvı toplanması, el ve ayak bölgelerinde güçsüzlük ile ağrılara ve karpal tünel sendromu olarak isimlendirilen bir hastalığın da sebebidir. Hamile kadınların yaklaşık ¼ ‘lik bir kısmında meydana gelebilen karpal tünel sendromu, doğumun gerçekleşmesini takiben kademi bir biçimde ortadan kalkmaktadır.”
Gebelik Zehirlenmeleri (Preeklampsi, Eklampsi)
Gebelik döneminde baş gösteren el ve parmak uyuşmaları, hamilelik zehirlenmesinde de meydana gelebilen bir belirtidir. İdrar içerisinde protein bulunması ve artan kan basıncı da gebelik zehirlenmesinin bir diğer belirtisi olarak ifade edilmektedir. Hamilelik zehirlenmesi vakit kaybedilmeden müdahale edilmesi gereken bir sorundur. Bebeğin gelişiminin büyük bir artış kazandığı 3. Trimesterde, yani 7. ila 9. aylar arasında pre-eklampsinin tespiti daha kolay yapılabilir. Bilek ve parmak kısımlarında uyuşma haline ek olarak hamilelik zehirlenmesi durumunda şiddetli halsizlik hissedilmektedir. Böbrek ve diyabet rahatsızlığı bulunan bireyler ve ikiz doğum bekleyen anneler hamilelik zehirlenmesi tehdidi ile karşı karşıyadır. Hipertansiyon, karın ağrısı, halsizlik ve baş ağrısı pre-eklampisinin diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Diyabetik Nöropati ve Diğer Nedenler;
Şeker hastalığı bulunan bireylerde sinir hasarı meydana gelmesine bağlı olarak el, parmak ve kol gibi uvuzlarda uyuşma durumlarının ortaya çıkması doğal karşılanmaktadır. Şeker hastalığı olan kadınların hamilelik sürecinde sinir hasarı rahatlıkla gözlemlenebilir bir hal almaktadır. Dolayısı ile şeker hastası olan kadınlarda hamilelikte el, kol gibi çeşitli bölgelerde uyuşmalar gözlemlenebilmektedir.
Uyur haldeyken bileğin elin altında kalmasından dolayı kan akışı kesilmesi, böbrek problemleri, genetik hallerden kaynaklı sorunlar da hamilelikte el uyuşmasının diğer sebepleri arasındadır.
Hamilelikte El, Kol Uyuşması İçin Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?
Gebelikte el uyuşması durumunda nöroloji bölümüne müracaat edilir.
Hamilelikte El, Kol Uyuşması Nedeni Nasıl Teşhis Edilir?
En kesin tespit ancak kaliteli bir nörolojik muayene ile mümkün olacaktır. Muayenenin ardından boyun fıtığından ayırt edilebilmesi adına hamile bireyden MRI talep edilir. Devamında ise EMG, diğer bir deyiş ile sinir testi tetkikleri gerçekleştirilir. Ek olarak kan tetkikleri de sağlanır. Net bir teşhis koyulmasından sonra gerçekleştirilecek tedavinin planlaması söz konusu olacaktır.
Hamilelikte El, Kol Uyuşması Nasıl Geçer?
Gebelikte sık sık el, parmak, kol bölgelerinde uyuşma hissedilmesi halinde kadın doğum uzmanı hekimine başvurulmalıdır. Hekim bu halin sebebine bağlı olarak uygun tedaviyi hayata geçirecektir.
Günlük olarak 8 ila 10 bardak su tüketimi, ödemin vücut dışına atılmasını desteklerken elde hissedilen uyuşmanın da giderilmesine de yardımcı olmaktadır.
Hamilelikte hissedilen el uyuşması karpal tünel sendromuna bağlı bir durum ise, yetkili hekimin önereceği dirseklik temin edilmelidir.
Çeşitli vitaminlerin yetersiz kalması halinde de parmak uyuşması yaşanabilmektedir. Bu vitaminlere B vitamini örnek olarak gösterilebilmektedir. Hamilelikte el uyuşması halinde kesinlikle yetkili hekimden vitamin testi yapılması istenmelidir.
Boyun fıtığı ve sinir sıkışmaları, el ve parmak uyuşmalarına sebebiyet veren diğer unsurlardandır. Belirtilen sorunlara sahip olan bireyler konu hakkında yetkili hekimi bilgilendirilmelidir.
Hamile bireylerde ortaya çıkan kol uyuşması halinde kola steroid ilaçlar ile birlikte tedavi gerçekleştirilebilmektedir. Bu tekniklerin gerçekleştirilmesinin ardından olumlu bir cevap alınamazsa kola ameliyat ile müdahale edilebilmektedir. Böylelikle kolda hissedilen uyuşma haline sebebiyet veren sinir sıkışması ortadan kaldırılır.
Son olarak ifade edilmelidir ki uyur durumdayken kolların üstüne yatmaktan ve uzun bir müddet boyunca kolları aynı konumda tutmaktan sakınılması gerekmektedir. Ek olarak kol uyuşması benzeri bir sağlık probleminde hamile bireyin akupunktur yaptırması da denenebilecek uygulamalardan biridir.