Adet düzensizliği kadınların sıklıkla karşılaştığı problemlerden bir tanesidir. Kadınların adetlerinin 21 günden kısa ve 35 günden uzun sürdüğü adet döngüsüne düzensiz adet kanaması denilmektedir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak kadınlarda adet düzensizliği görülebilinir. Adet düzensizliği sadece adet döngüsü ile ilgili problemleri içermez, bunların dışında sık adet görme, hiç adet görememe, ağrılı adet görme, adet öncesi gerginlik sendromu ve adet öncesi disforik bozukluk gibi sıkıntılarda adet düzensizliği konusu içerisine girmektedir.
Adet Düzensizliğinin Olası Nedenleri Nelerdir?
- Günlük hayatta yaşadığımız stres adet düzensizliği gibi sıkıntılar ile karşılaşılmasını sağlamaktadır.
- Normalinden fazla kilo alma ve kilo verme gibi vücudun dengesini bozacak olan durumlarda adetlerin normal bir şekilde görülmesine engel olabilmektedir.
- Hastalıklar ve gerginlik adet düzensizliğine yol açabilmektedir.
- Doğum kontrol haplarının kullanılması ve kullanıldıktan sonra bırakılması adetler ile ilgili sorunlara yol açabilmektedir. Hapı bıraktıktan 6 ay sonrasına kadar bu şekilde devam edebilir, daha sonrasında adet düzene girer.
- Prematüre yumurtalık yetmezliği yumurtalık fonksiyonlarının tam olarak yerine getirilemediği durumlardır. Genellikle 40 yaş altındaki kadınlarda karşılaşılan bir durumdur. Adet kanamaları düzensiz olabilmektedir, hatta hiç adet kanaması da olmayabilir. Sebepleri arasında kemoterapi alınması sayılabilir fakat genetik olarak ta bu rahatsızlık ortaya çıkabilmektedir.
- İltihaplı pelvik hastalığı kadınların üreme sistemlerini doğrudan etkileyen bir hastalıktır. Bu hastalık bulantı, kusma, ateş gibi belirtiler göstermektedir, ayrıca adet düzensizliği gibi sorunlara da yol açmaktadır.
- Endometriozis her ay düzenli olarak adet akıntısı ile birlikte atılan endometriyal dokunun büyümeye başlamasıdır. Bu rahatsızlığın belirtileri arasında adet düzensizliği, cinsel ilişki anında ağrı ve aşırı kanama gibi şikâyetler bulunmaktadır.
- Rahim polipleri, rahmin içinde beliren küçük kanser oluşumlarıdır. Miyomlar ise rahim duvarına yapışık halde bulunan, genellikle iyi huylu olan tümörlerdir. Bu rahatsızlıklar adet düzensizliğine yol açabilmektedir.
- Yukarıda bahsettiğimiz nedenler adet düzensizliğine yol açan sebeplerdendir. Bunların dışında farklı durumlarda da adetlerin düzensiz olması gibi sorunlar oluşabilmektedir.
- Östrojen ve progesteron dengesizliği,
- Rahim kanseri hastalığı adet düzensizliği oluşmasına neden olan bir hastalıktır.
- Fazla kilo almak ya da kısa sürede aşırı kilo vermek adet düzensizliğine yol açmaktadır.
- Doğum kontrol yöntemlerinden olan rahim içine spiral yerleştirmek adet düzensizliği sorunlarını ortaya çıkarmaktadır.
- Diyabet hastalığı,
- Fazla sayıda ve uzun sürelerde egzersiz yapılması,
- Antideprasan ilaçların kullanılması,
- Düşük, dış gebelik gibi gebelik komplikasyonları,
- Karaciğer sirozu,
- Kan inceltici ilaçların kullanılması adet düzensizliğine yol açmaktadır.
Hangi Durumlar Adet Düzensizliği Olarak Değerlendirilir?
- Âdetin fazla olmasının nedenleri arasında yumurtalama olmadan gerçekleşen sikluslar sayılabilmektedir. Spiral kullanımı, aylık ya da üç aylık iğneler kullanılması da âdetin fazla olmasına neden olmaktadır.
- Âdetin az olması da adet düzensizliği olarak değerlendirilmektedir. Kadınların yaşları ilerledikçe adetlerindeki kanamalarda azalmaktadır. Doğum kontrol haplarının kullanılması da adet kanamalarını azaltmaktadır.
- Sık adet görmenin nedenlerinden birisi hormonal dengesizliklerdir. Standart bir adet süresi haricinde meydana gelen kanamalar önemli olabilmektedir. Bu yüzden en kısa sürede herhangi bir jinekoloğa gidilmeli ve muayene olunmalıdır.
- Hiç adet olunmaması durumun amenore ismi verilmektedir.
- Adet gecikmeleri, bazı nedenlere bağlı olarak adet süresinin geçmesidir. Bu sebepler arasında stres, mevsimsel değişiklikler, seyahat, ani kilo kaybı gibi nedenler sayılabilinir. Kürtaj ya da bazı cerrahi girişimler sonucunda da adet gecikmeleri yaşanabilinir. Genellikle 45 yaş üzerindeki kadınlarda menopoz öncesindeki adet kanamaları uzun sürelerde gecikebilmektedir.
- Şiddetli kanamalar, her kadının hayatlarında karşılaştıkları problemlerden bir tanesidir. Bazen kanama miktarı o kadar çok olabilir ki kadınların yaşamlarını bile etkileyecek boyutta olabilmektedir. Şiddetli kanamaların asıl sebepleri hormonal dengesizliklere bağlı olarak gerçekleşmektedir. Düzensiz adetler de şiddetli kanamalara nede olmaktadır.
- Ara kanamalar kadınlardaki adetlerin normal düzeninin dışında gerçekleşen kanamalardır. Miktarları bazen az olabilir bazen ise çok fazla miktarda kanamalar gerçekleşebilir. Ara kanamalar olduğunda bir jinekoloğa muayene edilmesi ileride yaşanabilecek olan sorunların önlenmesi açısından gerekmektedir.
Adet Düzensizliğinde Şiddetli Kanamaya Neden Olan Etkenler
- Karaciğer ve böbrek hastalıkları kadınlarda şiddetli adet kanamalarına yol açabilmektedir.
- Kan kanseri kanamaların şiddetini arttıran hastalıklardan bir tanesidir.
- Kan pıhtılaşma sistemi bozuklukları adet kanamalarının artmasını sağlamaktadır.
- Kanama ve pıhtılaşma mekanizmasını bozan ilaçlar, şiddetli kanamaya neden olan etkenlerdendir.
- Doğum kontrolü için kullanılan ve rahme yerleştirilen, spiral gibi aletler kanamaların şiddetini arttırmaktadır.
- Düşükler ve gebelikler,
- Diyabet ve lupus gibi kronik rahatsızlıklar kanamaların artmasını sağlamaktadır.
- Fibroid ve miyomlar gibi problemlerde şiddetli kanamaya neden olmaktadır.
Ara Kanamalara Neden Olan Etkenler
- Doğum kontrol haplarının kullanılması ve hormonal doğum kontrol yöntemlerinin kullanılması ara kanamalara neden olan etkenlerden bir tanesidir.
- Rahim ağzı ve rahim kanseri hastalıkları ara kanamaların olmasında büyük rolü olan hastalıklardır.
- Farklı hastalıklar sebebiyle ilaç kullanılması adet zamanları haricindeki ara kanamaların olmasına neden olmaktadır.
- Cinsel ilişki sırasında oluşan ara kanamalar da olabilmektedir.
- Vajinada kuruluk olması da ara kanama sebepleri arasındadır.
- Rahim ağzına uygulanan bazı cerrahi girişimler ara kanamaların oluşmasını sağlayabilir.
- Kadınlarda ara kanamalara günlük hayatta yaşanılan stres ve sıkıntılar da sebep olabilmektedir.
- Rahmin içine spiral takılması sonrasında ara kanamalar gerçekleşebilmektedir.
- Tiroit hormon hastalıkları ara kanamalara neden olan hastalıklardandır.