Gebelik, bir kadının hayatındaki en özel dönemlerden biridir. Tabii ki hiçbir kadın, hamilelikte zararlı ve sağlıksız yiyecekler tüketmek ve hem kendisini hem de bebeğini riske atmak istemez. Bu yüzden hangi gıdalarla beslenileceği konusunda dikkatli olmak ve iyi araştırmak gerekir.
Hamilelikte karanfilin güvenli olup olmadığı da en çok merak edilen hususlardandır.
Hamilelikte Ne Kadar Karanfil Tüketmelidir?
Hamilelikte 1-2 adet karanfil kullanabilirsiniz. Gebelikte karanfil tüketimini sınırlandırmak doğru bir davranış olacaktır. Önerilen miktardan daha fazla kullanmamaya özen gösterilmelidir.
Hamilelikte Karanfil Güvenli midir?
Doktorlar, düşük dozda olmak kaydıyla gebelikte karanfil tüketiminin güvenli olduğunu belirtmektedir. Karanfil ister bütün halde, ister toz formunda tercih edilebilir.
Hamilelikte Karanfilin Faydaları Nelerdir?
Karanfil yüksek miktarda omega-3 yağ asitleri içerir. Omega 3 yağ asitleri, doğmamış bebeğinizin beyin gelişimini desteklemeye yardımcı olur. Bebeğinizin sinir sistemini sağlıklı tutar ve normal olarak gelişmesini sağlar.
Karanfil, manganez, sodyum ve fosfor gibi yüksek miktarda mineral içerir. Tüm bu mineraller, doğmamış bebeğinizin gelişimini desteklemeye yardımcı olacaktır.
Karanfil, hamilelikte oluşan mide bulantılarının geçmesine yardımcı olur. Bunun için; iki adet kuru karanfil, havanda dövülüp 1 tatlı kaşığı bal ilâve edilerek yenir. Kusma ve bulantı şikayetlerini hafifletecektir.
Kalsiyum ve fosfor, bilhassa hamilelikteki kemik gelişimi için çok önemlidir. Karanfil ise, bu minerallerin karşılanması için çok iyi bir kaynaktır.
Karanfil, hücre onarım sisteminin harekete geçmesine katkıda bulunur. Bunun yanı sıra karanfil, gebelik boyunca vücudun enfeksiyon durumlarına karşı daha güçlü olmasını sağlayarak bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Karanfil, bebeğin sağlıklı bir şekilde büyümesinde etkili olan fosfor, manganez, sodyum ve benzeri mineraller bakımından da zengindir.
Karanfilin yapısında diyet lifi bulunmaktadır. Bu özellliğinden dolayı karanfil, bağırsak sağlığının korunmasına destek olabilir. Böylece gebelikte çokça karşılaşılan kabızlık ve hazımsızlık gibi sindirim bozukluklarıyla mücadele etmek kolaylaşacaktır.
Karanfil, bol miktarda omega-3 yağ asidi içermektedir. Omega-3 yağ asitleri ise bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişiminin düzgün bir şekilde gerçekleşmesi için gereklidir.
Karanfilin içerisinde C ve K vitaminleri yer almaktadır. Bu vitaminler, genel vücut sağlığına iyi gelir ve hamilelikte yaygın olarak rastlanan grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkları önler.
Karanfillerde, anti-enflamatuar özellikli flavonoidler mevcuttur. Bu ise gebelikte yaşanan çeşitli ağrıların azaltılmasında yarar sağlar.
Karanfil, demir deposudur ve kan oluşumunu destekler. Bu sayede karanfil, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi risklerin minimize edilmesinde rol oynayabilir.
Karanfil, antiseptik etkiye sahip olduğundan, ağrıları dindirir. Anne adayındaki ağız kokusuna engel olur. Diş ağrılarını durdurur. Şişkinlik, kusma ve bulantıya faydalıdır. Hamileler karanfili bir miktar bal ile karıştırarak tüketirlerse, sindirim sistemi düzene girecektir. Kusma şikayeti gebelikte sıklıkla görülen bir durumdur ve ağız kokusuna yol açmaktadır. Karanfil ise nefesi ferahlandırarak ağız içerisindeki kötü kokuyu yok eder. Ayrıca karanfil mide şişkinliğini giderir. Gaz oluşumunu durdurur. Gebelikte anne adayları stres altında olduklarından, karanfil tüketimiyle gevşemeleri ve rahatlamaları mümkündür.
Hamilelikte Karanfilin Zararları Nelerdir?