Hamilelik dönemindeki her anne adayının yaşadığı en güzel his şüphesiz bebeğinin hareket edişini hissetmektir. Bunun ise ne zaman yaşanacağı anne merak konusudur. Anneler bu hususta karın bölgesindeki herhangi bir hareketi bebeğin hareketi olarak algılamaktadır ve çoğu zaman rahim kaslarındaki ritmik kasılmalar ve bağırsak hareketleri karıştırılmaktadır.
Anne Karnında Bebek Hareketleri Ne Zaman Hissedilir?
Bebek anne karnındaki 7.haftasından itibaren hareketlenmeye başlamaktadır. Bu hareketler ultrason ile gözlemlense de bebeğin henüz çok küçük olmasından dolayı her hareketin anne tarafından hissedilmesi mümkün olmamaktadır.
7.haftadan itibaren hareketlenen bebeklerin asıl hareketleri anne tarafından ancak 20 ila 24. haftada hissedilmektedir. Çocuk sahibi olan (daha önce doğum yapmış) anneler gebelikte 16.hafta itibariyle bebeğinin hareketini hissetmeye başlarlar.
Bebeklerin en hareketli dönemi 24.hafta ardındaki dönemdir. 24.hafta sonrasında anne adayları bebeğinin hareketini sürekli olarak hissettiğinden bebeğin hareketi ile sağlığı arasında bir bakış açısı kazanılmaktadır. Anne adayları bebeğin hareket etmediği durumlarda panik yapıp bebeğine bir şey olduğunu düşünmektedir. Eğer 26 hafta geçmesine rağmen hareketleri hissedilmiyorsa hemen doktora danışılmalıdır.
Erkek Bebek Kaçıncı Haftada Hareket Eder?
Toplum arasında da bilinen gerçek, kız bebekler erkek bebeklere oranla daha geç hareket etmektedir fakat kız bebekler erkek bebeklere oranla daha aktiftir. Erkek bebek hareketleri hamileliğin 15.haftasından itibaren hissedilmektedir. Hamileliğin ortalama 20.haftasından itibaren her iki cinsin de hareketi hissedilmektedir. Yani 15.hafta ile 20.hafta arası erken dönem olarak adlandırılmaktadır.
Anne karnında kız bebekler genellikle dönme hareketi yaparken, erkek bebekler tekme atmaktadır. Erkekler daha az hareket etse de şiddetli tekmeler atmaktadır. Bu kesin doğru olmasa da sık yaşanan genel durum budur.
Anne Karnında Bebek Hareketleri Nasıl Hissedilir?
Anne karnındaki ilk hareketlenme hissi filmlerdekinin aksine hafif hareketler olmaktadır. Bebek sadece kol, bacak, el ve tüm vücudu hareket ettirdiğinden bu durum çoğu gebe tarafından ‘’minik bir kıpırdanma’’ olarak tanımlanmaktadır.
Anne karnındaki bebeğin hissi her anne adayında farklı hissedilmektedir. Örneğin kimisi mısır veya baloncuk patlamasına benzetirken kimi kelebek veya kuş kanat çırpmasına veya gaz varmış hissine benzetmektedir. Ayrıca kilosu az olan anne adaylarında kilolu anne adaylarına göre bebeğin hareketini hissetme duyarlılığı daha yüksektir.
Anne Karnında Bebek Ne Zaman Oynar?
Bebek 7.haftadan itibaren hareketlenmeye başlasa da bu hareketlerin anne adayı tarafından fark edilmesi 20.haftayı bulmaktadır. Ancak önceden gebelik yaşamış anne adayları hareketleri daha önce hissetmektedir.
Anne Karnında Bebek Hareketi Ne Yaparken Hissedilir?
Anne adayı bebeğin ilk hareketlerini özellikle yatarken hissetme ihtimali daha yüksektir. Dahası anne adayının bulunduğu ortam çok ışıklı ve gürültülü ise bebek etkilenip hareket edecektir. Anne vücudunu uyarak her türlü ani şey bebeğin hareket etmesine sebep olabilir. Kimi zaman, annenin baharatlı veya şekerli beslenmesi kaynaklı bebek hareketleri ortaya çıkabilir. Ayrıca gebelikte zaman geçtikçe yani bebek büyüdükçe herhangi bir uyaran olmaksızın bebek daha fazla hareketlenmeye başlamaktadır. Ancak hamileliğin 36.haftasından itibaren bebek anne karnında iyice büyüdüğünden alanı daralır ve hareketleri de azalabilir. Hamileliğin son haftalarında anne adayının daha az hareket hissetmesi bu sebepten normaldir.
Bebeğim Hareket Etmiyor Ne Yapmalıyım?
Bebeğin hareketlerinin hissedilmediği durumlarda anne adayı 1-2 saat dinlenmelidir. Bu süreçte enerji veren gıdalar tüketmesi de faydalı olacaktır. Bu gıdalar hem anneye hem de bebeğe enerji vereceğinden bebeğin hareketleri artacaktır. Buna rağmen bebekte bir hareketlenme görülmezse ve 24 saat geçmişse doktora danışmanızda fayda vardır.