Gebelik esnasında vücutta pek çok hormonal değişiklik olur. Bu durumlarda dişeti hastalıklarının, diş çürümesinin ve başka diş problemlerinin oluşma ihtimali daha yüksektir. Bundan dolayı özellikle gebelikte diş sağlığının korunmasına çok önem verilmelidir.
Eğer gebelikte diş apsesinin tedavisi yapılmazsa, buna sebep olan bakteriler düşük doğum ağırlığını, erken doğuumu veya buna benzer kritik durumları beraberinde getirebilir.
Hamilelikte Diş Apsesi Nedenleri:
Diş apsesine sebep olan çok sayıda faktör vardır.
Örneğin ağız boşluğundaki şiddetli enfeksiyonlar, diş çürümesine bağlı olarak gelişmektedir. Enfeksiyon oluşan hasarlı dişlerde apse meydana gelebilir.
Dişeti hasarının ileri boyutta olması, dişleri tutan dokuların iltihaplanmasına ve dişlerde irin oluşmasına sebep olabilir. İrinin birikmesi, diş apsesine yol açmaktadır.
Diş minesinde ortaya çıkan çatlamalar, bakterilerin yayılmasını tetikler ve bölgenin enfeksiyon kapmasına sebep olur. Pulpa dokusunun enfekte olması, diş özünün tahrip olmasıyla sonuçlanır ve ardından diş apsesi meydana gelir.
Hamilelikte Diş Apsesi Belirtileri:
Hamilelikte diş apsesi problemi, çeşitli belirtilerle kendini gösterir. Yaşanabilecek bazı genel şikayetler şunlardır:
•Diş ağrısı görülebilir.
•Dişlerde hassasiyet başlayabilir. Soğuk ya da sıcak yiyecekler tüketirken bu hassasiyet belirginleşir.
•Çene bölgesinde, diş etlerinde ve boyun bezlerinde şişlik meydana gelebilir.
•Ağız içerisinde acı tat ve kötü koku oluşabilir.
•Yüksek ateş şikayeti baş gösterebilir.
Hamilelikte Diş Apsesi Nasıl Geçer?
Hamilelerin ihtiyaç duyduğu tedavi, kadın doğum uzmanı tarafından belirlenen ilaçlarla ve doğru zaman diliminde yapılmalıdır.
Genellikle doktor gebe kadınlardaki diş apsesinin geçmesi için gebelikte kullanılması uygun olan antibiyotiği reçete eder.
Hamilelikte Diş Apsesi Nasıl Önlenir?
Her gün mutlaka iki kez dişler fırçalanmalı ve diş ipi de kullanılmalıdır. Diş fırçasının yumuşak kıllı olmasına özen gösterilmelidir. Diş hekimi tarafından tavsiye edilen diş macunu kullanılmalıdır. Doktordan onay almadan, antibiyotik kullanılmamalıdır. Diş hekiminiz, apsenizin şiddetini de göz önünde bulundurarak sizin için en uygun ve en güçlü antibiyotiği önerecektir.
Hamile kalmayı planlıyorsanız, düzenli olarak diş kontrollerinizi yaptırmanız gerekmektedir.
Gebelikte kusmanız, dişlerinizin çürümesine yol açabilir. Çünkü kusuntunun asidik bir yapısı vardır. Eğer kusmalarınız hamilelik süresince sık sık tekrarlıyorsa, bunun bir diş problemine sebep olmaması için kustuğunuzda muhakkak ağzınızı çalkalamayı ihmal etmemelisiniz.
Şeker içeriği yüksek gıdalar çok fazla tüketilmemeli ve bir şey yeyince hemen ağız çalkalanmalıdır. Diyetteki kalsiyum oranının artırılması da yararlı olacaktır.
Diş ağrısı hafif olsa bile önemsenmelidir ve derhal diş hekimine müracaat edilmelidir.