Sezaryen Ne Kadar Sürer Kaçıncı Haftada Ne Zaman Sezeryan Olunur?
Normal koşullarda anne de ya da bebekte herhangi bir sorun yoksa bütün anne adaylarının normal doğum yapması teşvik edilir. Ancak bazı durumlar normal doğumu mümkün kılmaz ve sezaryen doğum zorunlu hale gelebilir. Makalemizde sezaryen doğum gerektiren durumlardan bahsedeceğiz ve sezaryen doğumun kaçıncı haftada, ne zaman yapılabileceğini bildireceğiz.
Hangi Durumlarda Sezaryen Doğum Yapılır?
Sezaryen doğum; bebeğin iri olması,bebeğin anne karnında ters pozisyonda olması veyahut annede çatı darlığı olması durumunda başvurulur. Ancak anne karnındaki bebeğin iri olup olmadığı doktorlar tarafından farklı değerlendirilmektedir. Genel olarak 4000 gr kilo olan bir bebek iri kabul eden doktorlar varken, 3500-4500 gr bir bebek de bazı doktorlarca iri kabul edilebilmektedir. Bu tür vakalarda sezaryen anne ve bebek sağlığı için güvenilir bir doğum yöntemidir. Sezaryen gerektiren bir diğer durum ise anne karnı içinde oluşan varis,miyom veya kitlelerdir.Bazense normal doğum esnasında bebek kalp atışlarında herhangi bir yavaşlama olması durumunda sezaryen doğum yöntemine geçilebilir.
Sezaryen doğum gerektiren diğer durumlar şunlar olabilir:
Annede ani tansiyon yüksekliği olması,
Bebekte kalıtsal kusurlar oluşması (Örneğin spina bifida hastalığında sezaryen doğuma başvurulur)
Annenin vajinal problemleri olması,
Çoklu doğumlarda,
Bebeğin anne karnındaki pozisyonu ters veya anormal olduğunda (veyahut bebeğin başının doğum kanalından geçemeyecek şekilde olması)
Doğum anında doğum kanalınabebeğin kafa yerine ayağının gelmesi durumunda,
Plesantanın bebekten daha erken ayrıldığı durumlarda,
Plesantanın rahim ağzını kapatması durumunda,
Rahimde yırtılma olması durumunda (normal doğumda yırtılma daha da büyüyeceğinden aşırı kanama oluşabilir)
Doğum sancısı başladığında kordonda sıkışma veya sarkma olduğu durumda,
Annede gebelik zehirlenmesi,şeker hastalığı veya kanama hastalığı olması durumunda,
Genel manada bebeğin normal yolla doğmasını engelleyecek herhangi bir durum olması sezaryen doğum yönteminin seçilmesini gerektirmektedir.
Sezaryen Doğum Kaçıncı Haftada Yapılır?
Anne adaylarının akıllarında olan tek soru eğer sezaryen doğum yaptırırsam ne zaman yaptıracağım?
Sezaryen doğum yapılabilmesi için kesin bir tarih yoktur. Bebeğin gelişim durumuna göre eğer herhangi bir engel yoksa 39.haftada yapılmaktadır. Anne adayları doktorlarıyla konuştuktan sonra kendilerini doğuma hazırlamalıdır.
Sezaryen Doğum Kaç Saat Sürer?
Sezaryen ameliyatı genel itibari ile 30 ila 60 dakika arası sürmektedir. Fakat bu kişiden kişiye değişir. Örneğin eğer anne adayı önceden sezaryen olmuşsa süre uzayabilir.
Sezaryen Doğum Yapan Kadın Ne Zaman İyileşir?
Sezaryen ameliyatı sonrası annenin iyileşme süresi diğer ameliyatlara oranla daha uzun sürmektedir. Bunun aksine anneler birkaç hafta içinde ayağa kalkıp günlük işlerine devam edebilmektedir. Ancak bu yine de tam iyileşme olarak görülmemelidir. Dikiş yerlerinin tam anlamıyla iyileşmesi 1 hafta sürmektedir. Bu süre içinde dikiş yerlerin herhangi bir enfeksiyon kapmaması için dikkatli olmalıdır. Enfeksiyon meydana geldiğinde iyileşme süresinin uzaması kaçınılmaz olacaktır.
Sezaryen Doğum Fiyatları Nelerdir?
Sezaryen doğum fiyatları hastaneden hastaneye,doktordan doktora farklılık göstermektedir.
Mavi Kadın
Mavi Kadın