Terleme Hamilelik Belirtisi midir Gebelikte Gece Uykuda Terleme
Terleme gebelik süresince yaygın olarak görülen bir durumdur. Terlemeye ek olarak gün boyunca sıcak basmaları da yaşanmaktadır. Bunun asıl sebebi ise hamilelikte vücuttaki hormon seviyesi ve kan dolaşımındaki artıştır. Bu artışlar vücuttaki sıcaklığın yükselmesine neden olmaktadır ki bu durumda vücut kendi sıcaklığını düşürmek için terlemeye başlamaktadır.
Hamilelikte Terleme Neden Olur?
Metobolizmanın hızlanması: Vücutta gebelik süresince bebeğin ihtiyaç duyduğu enerji için vücutta metobolizma daha hızlı çalışır. Bu da vücuttaki ter bezlerinin daha çok çalışmasına yani vücudun daha çok terlemesine yol açar.
Hipertiroidi: Gebelik döneminde hipertiroidi olan anne adaylarında gece ve gündüz boyunca aşırı terlemeler görülebilir.
Gebelik şekeri: Gebelik şekeri teşhis edilen anne adaylarında gebelik döneminde çok terleme görülebilir. Ayrıca vücuttaki kan şekeri seviyesinde düşüklük yani hipoglisemi durumunda daha çok terleme görülmektedir.
İlaçlar: Aspirin veya acetaminophen gibi bazı glukoz seviyesiyesi ve ateş düşürücü veya antipiretikler ve antihipertansif gibi ilaçların kullanımı sonucunda aşırı terleme görülebilir.
Kan dolaşımdaki hızlanma: Gebelik döneminde ciltteki kan dolaşımındaki artış vücut ısısını arttırır ve buna bağlı olarak vücutta terleme yaşanır.
Enfeksiyonlar: Gebelik döneminde görülen idrar yolu enfeksiyonu da vücuttaki terlemeyi arttırır.
Progesteron seviyesinin yüksek olması: Gebelik döneminde kadın vücudundaki progesteron seviyesi yükselir. Bu durum vücut ısısını ve buna bağlı terlemeyi arttırır.
Terlemek Gebelik Belirtisi Midir?
Terleme gebeliğin erken belirtilerinden en yaygın olanlarından birisidir. Vücuttaki hormon dalgalanmaları ve metobolizmadaki artış vücudun ısısının artmasına yol açar. Bu durum da gebelerin terlemesine sebep olmaktadır.
Gebelikte Terleme Nasıl Azaltılır?
Gebelikte yaşanan terlemeyle başa çıkmak için yapılabilecek adımlar şunlardır:
Sık sık duş alın (özellikle de geceleri uyumadan önce)
Vücutta, özellikle de sürtünmeye yatkın olan alanlara talk pudrası sürün. Talk pudrasının term emme özelliği vardır.
Bol kıyafetler giyin ve nefes alan doğal elyaf yastıkları kullanın. Pamuktan yapılmış iç çamaşırları kullanın.
Doğal, taze meyve ve sebze suları için. Bu tür besinler vücuttaki gerekli beslenme sağlanmış olur. Bu sayede vücut da serinler.
Alkol, kafein ve baharatlı tüketiminden kaçının ve sigara içmeyin. Bu gibi tedbirler vücutte terlemeyi arttırmaktadır.
Vücudunuzu susuz bırakmayın. Gün içinde hep su için ve yanınızda bir şişe su taşıyın. Bu sayede vücut serinleyecektir.
Eğer geceleri terliyorsanız, yatak odanızın penceresini aralayın, bu sayede odanız serin olacaktır. Ayrıca yatak örtüleri veya yorganınızı daha hafif bir kumaşa çevirin.
Terlemeyi azaltmak için antiperspirant yani terlemeyi önleyici ilaçlar da uygulayabilirsiniz.