Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmenin ilk kuralı hamilelik boyunca anne adayının doğru bir beslenme programı izlemesidir. Hamilelik döneminde beslenme anne ve bebek sağlığı açısından çok mühimdir. Gebelik boyunca düşüğü engelleyen besinler tüketmeli, hamilelikte uzak durulması gereken gıdaları ise tüketmemelidir.
Hamilelikte Düşüğü Engelleyen Yiyecekler Nelerdir?
Yapılan son araştırmalara göre hamilelik boyunca kuruyemiş, kale sebzesi ve avokado yemek, kadınları düşük yapma sorunlarından korumaya yardımcı oluyor, bu besinler düşüğü engelliyor.
Testere Dişli Aslan Pençesi
Prof Dr. İbrahim saraçoğlu hamilelikte düşüğü önlemek için testere dişli aslan pençesini öneriyor.
Kadınlarda gebelik süresince rahim kaslarını güçlendirmek için testere dişli aslan pençesi kullanılabilir. Bu bitki bu sayede düşük riskini azaltmaktadır. Gebeliğin ilk 3 ayında düşük riski yüksek olduğundan bu bitkiyi kullanmanız faydalı olacaktır. Testere dişli aslan pençesinden hazırlanılan çay günde 1-2 kez tüketilmelidir. Bu çayı hazırlamak için 3-4 gram yani 1 tatlı kaşığı kurutulmuş testere dişli arslanpençesini kaynayan 1 bardak suya atın. Bunu kısık ateşte 10 dakika kaynatın. Ardından ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Ilıyan çayı süzün ve için.
Hamilelikte Neler Yememelidir?
Ananas
Ananas, bromelain ismindeki madde içerir, bu madde kadınlarda rahim ağzını yumuşatıp erken doğuma veya düşüklere neden olabilmektedir.Uzmanlar hamileliğin ilk aylarında ananas yemeyi veya ananas suyu tüketmeyi tavsiye etmiyor.
Deniz Ürünleri
Hamilelikte karides, istiridye ve midye gibi çiğ veya az pişmiş kabuklu deniz ürünleri tüketilmemelidir. Çiğ deniz ürünleri gebelikte zehirlenmelere yol açabilir. Ayrıca saydığımız bu tür deniz ürünlerinde ağır metal ve doymuş yağ içeriği yüksektir.
Az Pişmiş ya da Çiğ Yumurta
Hamilelikte az pişmiş veya çiğ yumurtalar yenmemelidir. Bunun sebebi ise bunun anne adayında bağırsak enfeksiyonlara sebep olma riskidir. Bağırsak enfeksiyonları kişide ishale yol açar. Ek olarak enfeksiyona yol açan bakteriler gıda zehirlenmelerine de sebep olabilir. Gebelikte anneler yumurtalarını çok pişmiş şekilde yemeye dikkat etmelidir.
Az Pişmiş ya da Çiğ Et
Hamilelik döneminde anne adayları et tüketirken çok dikkatli olmalıdır. Tüketilecek et asla çiğ veya az pişmiş olmamalıdır. Bu etler düşüğe yol açabilir veya bebekte doğum kusurları meydana getirebilir. Hamilelikte tüketilecek etler hiç pembelik kalmayana dek pişirilmelidir. Ek olarak hamile kadınlar sosis, salam ve sosis de tüketmemelidir.
Kızartma ve Diğer Yağlı Yiyecekler
Hamilelik döneminde-patates kızartması ve cips gibi yağlı besinlerden uzak durmalıdır. Yağlı yiyeceklerde bulunan akrilamid maddesi vücutta aminoasit ve karbonhidratla tepkimeye girer. Bu tepkime sonucunda da kimyasal reaksiyon meydana gelir. Kimyasal reaksiyon da anne adayında sinir sistemine zarar verir. Bu yüzden yağlı besinlerden uzak durulması hamilelik döneminde büyük önem taşıyor. Doktorlar anne adaylarının tüketeceği yemeklerdeki yağ oranının çok az olması gerektiğini ifade etmekteler. bu dönemde kullanılacak yağ da zeytinyağı veya mısır yağı olmalıdır.
Yüksek Şeker ve Basit Karbonhidrat İçeren Ürünler
Hamilelikte anne adayları poğaça, kek, börek, çörek ve pasta gibi beyaz un ve şeker içeren besinlerden uzak durmalıdır. Kalitesiz kalori içeren şeker ve basit karbonhidratlar hem anne hem de bebek için faydalı değildir.
Aşırı Tuzlu Yiyecekler
Hamile kadınlar soya sosu ve turşu gibi aşırı sodyum içeren besinleri tüketmemelidir. Aşırı tuz tüketimi sadece hamile bireyler için değil herkes için çok zararlıdır. Hamilelikte tüketilecek yüksek sodyum hem hamilelik döneminde hem de doğum esnasında komplikasyon yaşanmasına yol açabilir. Ayrıca bu dönemde tüketilecek tuz anne adaylarında tansiyon yüksekliğine yol açmaktadır. Bu sebeple yemeklere ek olarak çok az tuz katılmalıdır. Bunun en büyük sebebi besinlerin içinde zaten vücut için yeterli sodyumun bulunmasıdır.
Yüksek Miktarda Ciğer
Hamile bireylerin ciğer tüketiminde dikkati olması önerilmektedir. İyi pişmiş ciğer tüketilebilir olsa da ciğerde bolca bulunan A vitamini ciğer tüketiminin abartılmaması gerektiğini göstermektedir. Hamilelikte anne adaylarının çok fazla A vitamini tüketmesi zehirlenme veya doğum kusurlarına neden olabilir.