İlişkiden Sonra Spermin Geri Gelmesi Nedenleri

Cinsel ilişkiden sonra spermlerin vajina dışına akması birçok kadının yaşadığı bir durumdur. Bu yazımızda cinsel ilişki sonrasında spemlerin dışarı akmasının nedenlerinden ve hamilelik oluşmasını engelleyip engellemediği durumundan bahsedeceğiz.

Cinsel ilişki sonrasında spermin dışarı akması halk arasında gebeliği engellediğine inanılmaktadır. Bu yanlış bir düşüncedir. Bunun sebebi ise cinsel ilişki ardından biraz spermin dışarı akması normaldir ve neredeyse çoğu çiftte bu görülmektedir. İlişki ardından erkek vücudundan çıkan spermin bir kısmı vajina içine ilerler, bir diğer kısmı ise dışarı atılır. Gebelik oluşması için ilişki sonrasında milyonlarca sperm vajina içine ilerler ancak sadece bir tanesi yumurta ile buluşur.

İlişkiden Sonra Hamile Kalmak İçin Ne Yapmalıdır?

İlişkiye girildikten sonra hamile kalma ihtimali yükseltmek için birkaç tane önlem alınabilir. Örneğin ilişkiden sonra hemen sırt üstü yatmak, ayağa kalkmamak ve kalça altına yastık altına koymak yardımcı olabilir. Bu tür önlemler spermin vajina içerisine rahat girmesine yardımcı olur. Bu açıdan hamile kalmaya yardımcı olduğu bilinen bu yöntemler uygulanmasa da hamile kalmak mümkündür. Cinsel ilişki sonrasında kadınların hemen ayağa kalkmaması ve 15 dakika sırt üstü yatmak spermlerin dışarı akmasını önlemektedir. Bu açıdan kişinin hamile kalma ihtimalini yükseltmektedir.

İlişki Sonrası Spermin Dışarı Akması Kısırlığa Neden Olur mu?

İlişki sonrasında spermin dışarıya akması kısırlık yapmamaktadır. Spermler canlı hücrelerdir ve vajina içine girdikleri zaman 3 güne kadar yaşarlar. İlişki esnasında vücuda giren erkek cinsel organından mutlaka bir miktar sperm vajina içerisine ilerler ve rahme ulaşır.

Cinsel ilişkiye 1 yıl boyunca korunmasız olarak düzenli şekilde giren kişiler hala gebe olmamışsa mutlaka doktora başvurmalıdır. Kişilerin hamile kalamaması farklı birçok sebepten kaynaklanabilir. Ancak spermlerin dışarı akması ile hamile kalamaması arasında bir bağlantı yoktur. Eğer kişide kısırlık varsa ve bilinmiyorsa gerekli testler sayesinde sorun anlaşılmakta ve uygun tedaviye başlanır. Hamile kalınmasının önündeki engeller arasında erkeklerin sperm sayısındaki azlık, kadın vücudunda yumurtlama problemleri, yumurtalık tüplerinin tıkalı olması veya enfeksiyon sayılabilir. Tıpta gelişen şartlar ve teknoloji sayesinde hamilelik önündeki engeller kaldırılabilmektedir.

Hamile Kalmak İçin Sperm Ne Kadar Girmeli?

Adet gören yani doğurganlık dönemindeki her kadın düzenli ilişkiye girdiğinde gebe kalma şansı %20’dir. Korunmasız ilişkilerde kadınlar ilk 6 ay içerisinde gebe kalmaktadır. 35 yaş üzerindeki kadınlarda ise bu 6 aylık süre daha uzun sürmektedir.

Kadın vücudunda bir tane yumurtanın döllenmesi için tek bir sperm hücresine ihtiyaç duymaktadır. Cinsel ilişki sonrasında spermlerin çoğu vajinadan girip yumurtaya ulaşana kadar canlılığını yitirmektedir. Sperm yoğunluğunun mililitrede 20 milyondan az ise gebelik ihtimali da az olmaktadır. Döllenmede sperm sayısı, sperm hareketliliği, sperm yapısı ve spermin dölleyebilme yeteneği önemlidir.

Kadınlarda gebe kalmayı sağlayan sperm miktarı değil spermin içerisindeki kromozomal hareketli döl hücreleridir. Normal spermde (meni) 1 cc’de en az 20 milyon, ortalama 40-60 milyon sperm hücresi bulunmaktadır. Bunların en az yarısının ileriye doğru hereketli olması gerekmektedir. Ek olarak bu hücrelerin yapısal özellik ve kromozomal içerikleri kişinin hamile kalmasını etkileyen faktörler arasındadır. Cinsel ilişki sonrasında sperm fazlasının kadın ayağa kalkarsa yerçekimi ile dışarı akması oldukça normal bir durumdur.

Sperm Yumurtaya Ne Kadar Sürede Ulaşır?

İlişkiden sonra spermin yumurtaya doğru yüzdüğü mesafe 10-15 cm kadardır. Hızlı bir sperm 5 dakikada yumurtaya ulaşabilir. Ancak cinsel ilişki sonrası spermlerin yumurtalıklara ulaşması ortalama 10 dakika sürer.