Eğer çiftler hiçbir korunma yöntemi kullanmadan düzenli ilişkiye rağmen bir yıllık bir süre içinde gebelik sağlayamıyor ise bu durum kısırlık olarak adlandırılır. Tüm çiftlerin %15’ inde kısırlık problemi mevcuttur. Her çiftte kısırlık başka faktörlerden dolayı oluşum gösterir. Bu nedenle tedavilerde çiftlere göre hazırlanmış kişiye özel tedavi programları uygulanmalıdır.
Kadına, erkeğe ya da her ikisine birden bağlı sebepler kısırlık problemine neden olabilir?
Erkek ve kadına ait problemle
Kadın ve erkekte kısırlık sorunu eşit oranlarda görülür. Her ikisinde de problem ayrı ayrı yaklaşık % 40 civarında seyreder. Ayrıca her iki tarafta aynı anda problem olan çiftlerin de varlığı söz konusudur. Bazı çiftlerde ise bütün incelemelere rağmen hiçbir sorun bulunamaz. Bu gibi durumlarda kısırlık sebebi açıklanamaz. Açıklanamayan kısırlıklara ‘’sebebi belli olmayan kısırlık’’ adı verilir.
Kısırlığın en belirgin sebepleri
- Genetik problemler
- Yumurtlamada oluşan bozukluklar( polistik over sendromu gibi)
- Hormonal ve metabolizma ile alakalı sorunlar( guatr ve şeker hastalığı gibi)
- Erkeğe ait problemler( sperm sayısı ve kalitesi, spermlerde fonksiyonel bozukluk ya da hiç sperm bulunamama)
- Düzenli cinsel ilişkiye girilmemesi( ereksiyon ve boşalma sorunları)
- Çikolata kisti ve endometriozis kistleri
Kısaca özetlemek gerekir ise, doğum kontrol yöntemi kullanmadan bir yıllık süreçte gebelik sağlanamamış ise, çiftler mutlaka bir uzmana başvurmalıdır. İlerleyen yaşlarda bekleme süresi daha kısa tutulmalıdır.
Çiftler doktora başvurduklarında ilk olarak tıbbi bir sorgulamaya tabii tutulur. Kadının üreme organları ultrason yardımı ile detaylı bir şekilde incelenir. Erkekten ise sperm analizi istenir.
Çiftlerin ilk incelemesinin ardından, hangi tedavinin yapılacağı ve nasıl yapılacağı hakkında karar alınır ve tedaviye başlanır?
Çiftlerde ilk kısırlık muayenesi
Kısırlık tedavisi için doktora başvuran çiftlerin doktor ile ilk görüşmesi tedavinin en önemli aşamalarından bir tanesidir. Doktora ilk gelindiğinde daha önce yapılmış tetkikler, rahim filmi, daha önce geçirilmiş hastalıkların tedavilerine ait raporlar ya da herhangi bir hastalığa ait ( kalp hastalığı tansiyon gibi) raporlar var ise mutlaka getirilmelidir.
İlk muayene için kadının adet döneminde olması gerekmez. Doktor hasta hakkında çeşitli bilgilere sahip olmak için hastaya bir takım sorular yöneltir ve bu sayede hastayı tanımaya çalışır. Daha önceki tetkikler ve raporlar incelenerek tedaviye başlanır.
İlk görüşmenin ardından hastaya jinekolojik muayene ve ultrason muayenesi yapılır. Eğer daha önce smear testi yapılmamış ise bu testte yapılır. Şayet ilave testlere ihtiyaç duyulur ise gerekli olanlar yapılır. Yapılan testlerin sonucunda, tedavi aşamaları, bir sürede daha beklemek, yumurtlama tedavisi, aşılama gibi yöntemlere karar verilir. Seçilen tedavi hastanın en müsait olduğu zamanda, uygun bir yöntem ile uygulanmaya başlanır.