Sigaranın Kısırlığa Etkisi

Bilindiği üzere sigaranın insan sağlığında olumsuz etkileri çok fazladır. Pek çok hastalığa sebep olduğu gibi bu hastalıklar ölümle de sonuçlanmaktadır. Bunun yanı sıra sigaranın üreme sağlığını da olumsuz etkilediği ve üreme kapasitesini düşürdüğü ve kısırlığa neden olduğu dünyada yapılan birçok araştırmalarla kanıtlanmıştır. Erkekler de sperm kalitesinin düşmesine, sperm yoğunluğunun azalmasına, kadının yumurta hücresini delme özelliği olan penetrasyon yeteneğinin azalmasına, sperm hücrelerinde DNA hasarının artmasına neden olur.

Sigaranın kısırlığa neden olma sebepleri:

Sigara, hamilelerde bebeğin eşinden erken ayrılma riskini, bebeğin aşağı yerleşmesi riskini arttır. Bununla birlikte, sigara içen kadınlarda yumurta kalitesi düşüktür, çünkü bu kişilerde yumurta ve yumurta adaylarının tahribine, üreme fonksiyon kaybının hızlanmasına sebep olan toksin bir madde olan kadmiyum bulunduğu gözlenmiştir. Kadmiyum aynı zamanda yumurta olgunlaşma bölünmelerini de olumsuz etkilemektedir. Sigara, yumurtaların sadece kalitesine etki etmekle kalmayıp sayısını da azaltmaktadır. Bu nedenle, sigara içen bir kadının 1 ila 4 yıl erken menopoza girmesine kısırlık gibi bir hastalıkla karşı karşıya gelmesine sebep olabilmektedir.

Sigara içmenin, erken doğum riskinin artmasına sebep olduğu sağlık dünyası tarafından yapılan araştırmalar sonucu belirlenmiştir. Bebek ölümlerinin en önemli nedeni düşük doğum ağırlığıdır ki, sigara içen gebeler sigara içmeyenlere oranla 200 gram daha düşük kiloda ve 1 santim daha kısa boyda bebek dünyaya getirmektedirler. Ayrıca sigaradan bebeğin akciğer gelişimi de etkilenir, bebeğin akciğerleri daha zayıf olur. Bu da bebeğin doğumdan sonra hastalanma riskini hatta ölüm riskini arttıran bir faktördür. Sigara içen annelerin çocuklarında sinir sistemi, duyu organları, idrar yolu hastalıkları ile hiperaktivite, dikkat eksikliği gibi problemler de ortaya çıkabilmektedir.

Kısırlık tedavi süreçlerinde sigara kullanımının çiftlere olumsuz etkileri nelerdir?

Tüp bebek uygulamalarında da, direk ya da dolaylı olarak sigaraya maruz kalan anne adaylarının gebe kalma oranları kullanmayanlara göre düşüktür.

Sonuç olarak, sigara kullanmak ya da sigarayı az kullanmak sigaranın zararlarını azaltmaz. Kaldı ki, sigara içilen ortamda bulunmak dahi hem üreme için hem de insan sağlığı için tehlikelidir.  Zararlı olan her şeyden uzak durmak bizim sağlığımız için önemlidir. İçmeseniz bile içilen bir ortamda bulunmanız kısırlık gibi bir problemle karşı karşıya kalmanıza sebep olarak yetmektedir. Bu nedenle kısırlık tedavisi gören hastaların tedavi olmayı düşünmeye başladıkları ilk anda yapacakları en önemli ilk iş sigarayı bırakmak olacaktır. Sigarayı bırakmakla yetinmeyip sigara içilen ortamlardan uzak durmayı unutmamaları gereklidir.

Sigaranın vücuttaki diğer organlara zararları da saymakla bitmez bu nedenle sigaradan uzak durmalı ve çevremizde içenler var ise onları da uyarmalıyız. Doğurganlığa bu kadar olumsuz etkisi olan sigarayı neslimizin devamı için sağlıklı bir gelecek için hayatımızdan çıkarmalıyız. Sigarasız ve sağlıklı nesiller dileklerimizle.