Hamilelik konusunda en fazla araştırılanlardan biri de “Ağır kaldırmak bebeğe zarar verir mi?” konusudur. Anne adayları, gebelik boyunca mümkün olduğu kadar istirahat etmeli ve yorucu aktivitelerden kaçınmalıdır. Bilhassa riskli gebelik yaşayanlar bu hususta daha dikkatli olmalıdır.
Hamilelikte Ağırlık Kaldırmak Sakıncalı mıdır?
Gebeliğin ilk üç aylık döneminde yani ilk trimesterinde anne adayları, çok ağır şeyler kaldırmamaya özen göstermelidirler. Çünkü embriyonun annenin rahmine daha iyi tutunabilmesi için ağır kaldırmaktan uzak durulması gerekir. Anne adayları, sadece ilk haftalarda değil, hamileliğin hiçbir haftasında aşırı ağırlık kaldırmamalıdır. Hamile bir kadının hem kendi sağlığına hem de bebeğine zzarar vermemek için doğuma kadar çok temkinli olması lazımdır.
Hamileliğin kaçıncı haftası olursa olsun, anne adaylarının ağır şeyler kaldırmaları risklidir. Bunun sebebi ise, bilhassa hamileliğin ilk aylarında ağır kaldırmanın düşük yapmaya yol açabileceğidir. Ayrıca sonraki dönemlerde ağır kaldırmak ise, erken doğuma neden olabilir. Anne adayları gündelik yaşamdaki faaliyetlerini daha temkinli bir şekilde yerine getirmelidirler. Gebelik süresince ağır kaldırmaktan uzak durmak koşuluyla, rutin ev işlerinin yapılmasında bir sakınca yoktur.
Hamilelikte Ağırlığı Nasıl Kaldırmalı?
Gebelikte ağır kaldırmayla ilgili bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri, ilk 12 hafta boyunca asla ağır yük kaldırılmaması gerektiğidir. Hamileliğin 12. haftasına kadar bebek, rahim içerisine tam olarak yerleşme aşamasındadır. 12. haftanın ardından bebek, annenin rahmine iyice tutunmuş olacak ve sağlıklı bir şekilde hızla gelişmeye başlayacaktır. . Bebek anne karnına tam anlamıyla yerleştiğinde, içerisi sıvıyla dolu bir balon gibi olan amniyon kesesinde bulunacağı için darbelerden zarar görme olasılığı düşüktür. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde hamile bir kadın, kendi sağlığına daha fazla dikkat etmelidir. Bel ve sırt sağlığını korumak adına anne adayı, 8-10 kg’dan daha fazla ağırlık kaldırmamaya özen göstermelidir. Ağırlık kaldıracağı zaman da mutlaka sırtını düz tutup dizlerini kırmalı ve yerdeki eşyayı çömeldikten sonra kaldırmalıdır. Ayrıca bunu yaparken ağırlığı belinden daha fazla kollarına ve bacaklarına vermelidir.
Hamilelikte Ağırlık Kaldırmanın Zararları Nelerdir?
Hamileliğin ilk üç ayında ağır şeyler kaldırmanın, düşük yapmaya sebep olması muhtemeldir. Riskli gebelikler için böyle bir durum söz konusu olduğundan, anne adayı ve bebeğin sağlığı tehlikeye girebilir. Ağır kaldırmak zorunda kalmadığınız sürece, hamilelikte hiçbir zaman bunu yapmamaya özen gösteriniz.
Hamileler, ağır bir şey kaldırdıkları zaman etrafındaki kişiler hemen onu îkaz etmekte ve bunu yapmaması gerektiğini söylemektedirler. Bundan dolayı da anne adayları ağır eşya taşımak bebeğe zarar verir mi? diye merak etmekte ve endişe duymaktadırlar. Ne yazık ki ağır yük kaldırırsanız bir anda dengenizi kaybedebilme ihtimaliniz vardır. Bunun sonucunda yere düşebilirsiniz ve kas iskelet sisteminiz yorularak zarar görebilir.
Herhangi bir probleminiz olursa derhal doktorunuza müracaat etmeniz gerekir. Gebelik, hayatınızdaki en önemli süreçlerden biridir. Bu yüzden kendi sağlığınızı ve bebeğinizi riske atacak hareketlerden uzak durmalısınız.