Rahim açılması, hamilelik süresince kapalı olan rahim ağzının bebeğin dünyaya gelebilmesi için gerekli alanın açılabilmesi adına kasılmaların da yardımıyla genişlemesidir. Bu sürede rahim ağzı 10 cm kadar açılır. Rahim ağzı açılması, doğumun en uzun süren evresi olarak kabul edilir ve yaklaşık 8-10 saat sürmektedir.
Doğumun ilk aşamasında meydana gelen rahim ağzı açılmasında serviksin önemli bir payı vardır. Burada yaşanan kasılmalar bebeğin dünyaya gelebilmesi için gerekli alanın açılmasına olanak sağlar.
Rahim açılması ne zaman başlar belirtileri nelerdir sorumuza Kadın Doğum Doktoru Meryem Uslu şu cevabı vermiştir; Rahim ağzının ne zaman açılacağı hususunda standart bir hafta yoktur. Rahim ağzında açılma durumunda ise şu belirtiler görülür; Nişan gelmesi, pelvis bölgede ağrı, baskı hissi, su gelmesi, lekelenme ve kan gelmesi
Rahim Ağzı Açılması İçin Ne Yapılır?
Hiç şüphesiz doğumun seyrini belirleyen en önemli faktörlerden biri rahim ağzı açıklığıdır. Doğum yaklaştıkça rahim ağzı da aynı oranda açılmaya başlar. Hamilelik süresince 1 cm genişliğinde olan açıklık, doğumun sonlarına doğru tam 10 kat genişlemektedir. Rahim ağzı açıklığı 10 cm’ye ulaştığında doğum için her şey hazır demektir. Doğum sırasında ebe ya da doktor, eli ile açıklığı kontrol eder ve gerekli açıklığın oluşup oluşmadığına karar verir. Rahim ağzı açılması iki farklı şekilde meydana gelebilir:
Hiçbir tıbbi müdahale olmaksızın kendi doğal sürecinde meydana gelebilir.
Gerekli olan açıklığın oluşmadığı durumlarda birtakım ilaçlar alınarak da rahim ağzı açılabilir.
Erken Doğum Nedir?
Rahim ağzındaki açılmanın ve su kesesinin kontrolü, erken doğumun tespit edilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
Rahim ağzı 10 cm genişliği ulaştığında amniyon adı verilen kese yırtılır. Eğer amniyon kesesi hamileliğin 37. haftasından önce yırtılırsa bu duruma erken memran ruptürü adı verilir. Anormal bir şekilde amniyon kesesi 37. haftadan önce yırtılırsa erken doğum başlar.
Rahim Açılması İçin Zeytinyağı Nasıl Kullanılır?
Badem veya zeytinyağını parmaklarınıza sürün ve perine bölgesi ile vajinanın alt bölgesi arasına nazikçe masaj yapın.. Bu bölgeye masajı kendiniz uyguluyorsanız baş parmaklarınızı kullanmanız daha rahat olacaktır. Eğer bir başkası yapıyorsa iki elinin işaret parmağını kullanması daha kolay olacaktır.
Yönü aşağı olacak şekilde yarım dairesel hareketlerle hafifçe masaj yapın. Böyle bir masaj vajinal dokunun ve çevre kasların genişlemesine yardımcı olacaktır.
Rahimde Açılma Belirtileri
Hamilelik döneminde meydana gelen rahim açılması doğumun başlangıç safhaları olarak bilinir. Bu nedenle normal seyrinin dışında rahim ağzında oluşacak açılma, erken doğuma sebebiyet verecektir. Böyle bir durumda hamile kişi kesinlikle bir doktora muayene olmalıdır.
Hamilelik dönemi boyunca rahim ağzı, mukus kıvamında bir sıvı ile kapalıdır. Bu sıvı bebeği dışarıdan gelebilecek darbelere karşı korumaktadır. Doğumun yaklaştığı evrede rahim ağzında açılma başlar ve bu mukus kıvamında ki sıvı kanlı bir akıntı halinde vücuttan atılır. Bu olaya nişan atılması adı verilir. Nişan atılması, rahim ağzı açılmasının ilk belirtileri arasındadır.
Rahim ağzında açılmaya sebep olacak şiddetteki kasılmalar da rahimde açılma belirtileri arasında yer almaktadır. Bu kasılmalar esnasında rahmin ağzı açılmaya ve bebeğin başı aşağıya doğru inmeye başlar.
Rahim ağzı açılmasının en büyük belirtilerinden biri de vücutta bir yük hissedilmesi ve yürümede güçlük çekilmesidir. Bunlar ilk fark edilen belirtiler arasında yer almaktadır.