Gebelikte Vajinada Batma Hamilelikte Kasıkta Batma Ne Zaman Başlar?

Anne olmak her kadın için eşsiz bir deneyimdir. Gebelik dönemi de bebeğini kucağına almak için heyecanlı ve bir o kadar da zorlu bir süreçtir. Bu dönemde yaşanan birçok farklı problem vardır. Bunların başında ise vajina batması gelmektedir. Bu vajina batması her anne adayında görülen yaygın bir problemdir. Vajinada, sol kasıkta batma hissi gebelik belirtilerinden sayılabilir. Hamilelikte kasıkta batma hissi hamileliğin ilk haftasından itibaren başlayabilir.

Hamilelikte Vajinada Batma Hissi Neden Olur?

Hormonal Değişimler

Gebelikte anne vücudunda yaşanan hormonal değişimler vajinada batma, zonklama ve ağrıya yol açmaktadır. Vücutta progesteron ve relaksin hormonlarının salgısında artışın sebebi doğum esnasında pelvik bağ ve kasların gevşemesini sağlamaktır. Vücutta bu hormonlardaki artış vajinada batma yaşanmasına yol açabilir.

Düşük Yapma

Gebeliğin ilk 3 ayında vajinada batma ve kasıklarda ağrı hisseden anne adaylarında düşük riski olabilir. Maalesef bu dönemde bu problemleri yaşayan annelerin yaklaşık %15-20 ‘si düşük yapmaktadır. Düşük yapma şu belirtilere yol açmaktadır: vajinal kanamalar, kasıklarda ağrı ve adet ağrılarına benzer kramplar.

Bebek Yerleşme Ağrısı

Gebeliğin ilk haftalarında bebek yerleşmesi yani gebeliğin rahim iç duvarına yerleşmesi vajinada batmaya neden olabilir. Bu ağrıya ek olarak açık pembe veya kahverengi çok az lekelenmeler yaşanabilir. Gebeliğin başında görülen yerleşme ağrısı sebepli vajinada batma yaşamak gebelerin yaklaşık olarak %25’inde görülmektedir. Genellikle 2-3 gün süren bu dönemde eğer çok kanama yaşanırsa ve çok şiddetli ağrı varsa kesinlikle hemen doktora başvurulmalıdır.

Bebeğin Büyümesi

Gebeliğin son 3 ayında bebeğin gelişiminden kaynaklı vajinaya daha fazla baskı hissedilir. Ayrıca annenin kilo alışı da vücuda fazladan yük yaptığından bu artan genel baskı vajinada batmaya neden olur.

Yalancı Doğum Kasılmaları

Tıpta Braxton Hicks kasılmaları olarak da bilinen yalancı kasılmalar rahmin kendini doğuma hazırlaması olarak özetlenebilir. Yalancı doğum kasılmaları vajina, alt karın ve kasıklarda batmaya neden olmaktadır. Bu tür durumlarda anne adayının bol bol istirahat etmesi ve magnezyum açısından zengin besinler tüketmesi önerilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar yolunda meydana gelen enfeksiyonlarda gebelikte vajinada batmaya neden olabilir. İdrar yolu enfeksiyon sebepli yaşanan vajina batması ve ağrısına ek olarak eğer idrar yaparken yanma ve sık sık idrara çıkma durumu görülüyorsa doktora danışılmasında fayda vardır. Doktorun vereceği ilaçlar sayesinde idrar yolu enfeksiyonun hızla kurtulmak mümkün olmaktadır.

Dış Gebelik

Gebelikte bebeğin rahim içine değil de rahim dışına yerleşmesi dış gebelik olarak adlandırılır. Dış gebelik genellikle tüp bebek tedavisi uygulanan kişilerde görülse de 50 gebelikten 1’inde görülmektedir. Dış gebelikte yaygın olmasa da gebeliğin 6-10 haftaları arasında vajinada batma hissi ve kanama yaşanabilmektedir.

Hamilelikteki Vajinada Batma Hissi Nasıl Geçer?
Gebelikte vajinada batma ve ağrı için eğer doktor onaylamışsa sıcak su torbası koymak veya sıcak su banyosu yapmak faydalı olacaktır.
Gebelik döneminde anne adayları günlük mutlaka 8-10 bardak su içmelidir.
Gebelikte anne adayları istirahat etmesine özen göstermelidir. Uzun süre hareketsiz aynı pozisyonda (oturma veya ayakta) kalmamalıdır.
Gebelikte anne adayları asla ağır eşyalar taşımamalıdır.
Gebelikte vajina ve kasıklarda ağrı için hamilelik yastığı kullanılması anne adaylarının yardımcı uyumasına katkı sağlayacaktır.
Gebelikte anne adayı oturma pozisyonundayken bacak altına yastık koyması ağrı ve batma hissini azaltmada faydalı olacaktır.