Hamilelikte Balın Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Her anne adayı, bebeğinin doğuma kadar sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmesi için yeyip içtiklerine dikkat etmelidir. Çoğunlukla hamile kadınlar, birtakım yiyeceklerin gebeliğe zarar verip vermediği noktasında tedirginlik yaşamaktadırlar. Örneğin pek çok anne adayı “hamilelikte bal yemek zararlı mıdır?” diye merak etmektedir.

Hamilelik Bal Yemek Zararlı mı?

Gebelikte bal yemenin zararlı olduğunu gösteren herhangi bir bilimsel çalışma ve bulgu mevcut değildir. Fakat teknoloji alanında yaşanan son gelişmelerle birlikte, tarım ve gıda sektöründe de ne yazık ki birtakım hîleler yapılmaya başlanmıştır. Katkı maddeleriyle üretilen ballar sağlığımızı tehdit etmektedir. Bu yüzden bal satın alırken doğal ve organik olduğundan ve içerisinde katkı maddesi bulunmadığından emin olmamız gerekmektedir. Yalnızca balda değil, piyasadaki pek çok gıda ürününde katkı maddeleri mevcuttur. Bu maddeler ilerleyen yıllarda insanların çeşitli hastalıklara yakalanmasına sebebiyet verme riski taşımaktadır. Gebelikte bal tüketiminin anneye ve bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Bal tükettiğinizde birtakım alerjik reaksiyonlar gösteriyorsanız, başka bir markanın ürünlerini deneyebilirsiniz. Her zaman muhakkak Sağlık Bakanlığı’nın onayladığı balları almaya özen göstermelisiniz.

Balın Hamile Kadına Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte bal yemek anne karnındaki bebeğin kilo almasına yardımcı olabilir.

Bal, vitamin ve mineral yönünden zengin bir gıda olup, hem besleyicidir hem de pek çok hastalığın engellenmesinde ve iyileştirilmesinde etkilidir. Bal; B1, B2, B3, B5 ve C vitaminlerine sahiptir. Aynı zamanda balın içerisinde fosfor, kükürt, kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyum gibi mineraller de yer almaktadır. İçerdiği bileşenlerden dolayı bal, antimikrobiyal bir besin olarak tanımlanabilir.

Bal, doğal bir yatıştırıcıdır ve uykusuzluk sorunuyla mücadele etmeye yardımcı olur. Uyumadan evvel bir bardak sütün içerisine 1 kaşık bal katarak tüketirseniz, daha kolay uykuya dalabilirsiniz.

Öksürük ve soğuk algınlığına iyi gelir: Bal, antiviral özellikte bir yiyecektir ve soğuk algınlığına engel olmaktadır. Ayrıca bal öksürüğün giderilmesinde oldukça tesirlidir.

Boğaz ağrısına yararlıdır: Bal, anti-inflamatuar özelliğe sahip olduğundan, gebelikte boğaz tahrişinden kurtulmak için tercih edilebilir. Zencefil ya da limon çayınızı bal ile karıştırıp içtiğiniz takdirde boğaz ağrınız kısa sürede yok olacaktır.

Bal, muhtelif enzimler ve amino asitler bakımından iyi bir kaynaktır. Antibakteriyel ve antioksidan özellikteki bu maddeler, bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Öte yandan bal; cilt üzerinde meydana gelen kesiklere, yaralara ve hafif yanıklara da faydalıdır.

Büyük bir bardak limonlu çayın içine bal ilave ederek tüketmek, gebelikte boğaz ağrısı yaşayanların sıklıkla başvurduğu iyi bir çözümdür. Bal, boğazınızın yumuşamasını sağlarken limon ise bakterileri öldürerek balgam söktürücü etki gösterecektir.

Gebelik döneminde anne adayı pek çok hormonal değişime maruz kalmaktadır. Mide yanması da bu durumun en yaygın sonuçlarından biridir. Asidik mide sıvısı, yemek borusuna kaçar ve mide yanması oluşur. Bunun için 1 bardak süte 1 yemek kaşığı bal ekleyip hamilelikte mide yanmanız olduğunda bu karışımı tüketebilirsiniz.

Gebelikte bağışıklık sistemi zayıflar, mukus zarlarında şişkinlik oluşur ve vücut direnci azalır. Balın yapısında pek çok vitamin bulunur ve bu özelliğiyle bal, vücudun daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmasında rol oynar. Balın bu etkisi, sık sık hastalanmaya karşı bir tedbirdir ve gerekmediği halde antibiyotik kullanmaya da ihtiyaç bırakmamaktadır.