Hamilelikte Horlama Nedenleri Ve Tedavisi

Hamilelikte horlama sık görülen hamilelik sorunlarındandır. Bu makalemizde hamilelikte horlama nedenlerinden ve bu durumun bitkisel doğal tedavisinden bahsedeceğiz.

Hamilelikte Horlama Neden Olur?
Bebeğin anne karnında büyümesi: Rahim ve bebek büyüdüğünden, bu durum normal nefes almayı zorlaştırır, diyaframınız üzerindeki baskı artar, bunun sonucunda horlama meydana gelir.
Burun tıkanıklığı: Hamilelikte, vücudunuzda dolaşan kan miktarı artar ve bu yüzden damarlar kalınlaşır. Bu şişen damarlar burun damarlarınızı tıkar, nefes almayı güçleştirip horlamaya yol açar.
Hamilelikte östrojen seviyelerinin artışı burun kanalları boyunca mukus zarının şişmesiyle sonuçlanır. Bu durum burun boşluğunda tıkanıklığa ve horlamaya yol açarak mukus üretimini arttırır. Aynı zamanda, burun zarının şişmesine neden olarak damarlardaki kan yoğunluğunu arttırır. Bu solunumu güçleştirir ve horlamayla sonuçlanabilir.
Üşütme ve alerjiler: Nezle, grip veya alerjiler solunumu güçleştiren burun tıkanıklığıyla sonuçlandığından horlamaya da yol açacaktır.
Kilo alma: Kilo alma hamilelikte yaygın bir olaydır ve hamile kadınlarda horlamanın nedenlerinden biri olabilir. Bu temel olarak vücut kütlesindeki artışın kas genişlemesine neden olmasından kaynaklanır. Burun ve boğazdaki kaslar genişleyebilir ve kişide horlamayla sonuçlanabilir.
Uyku apnesi: Gürültülü horlama, obstrüktif uyku apnesinin (OSA) belirtilerinden biridir. Solunum yollarındaki tıkanmadan kaynaklı uyku esnasında solunum durduğu bir durumdur. OSA nefes darlığı sesi ve gün içinde uykusuzluk gibi başka belirtilere sahiptir.
Halsizlik: Hamileyken çok yorgun hissedebilirsiniz. Bu, boğazınız üzerindeki kontrolü kaybedeceğiniz derin bir uykuya yol açacaktır. Bu yüzden hamilelikte horlamaya yol açabilir.

Hamilelikte Horlama İçin Bitkisel Doğal Çözümler

Burun Bandı Kullanın

Hamilelikte horlama için burun bantları eczanelerde kolayca ulaşılabilir ve kullanması da kolaydır. İlaçsızdır ve bu yüzden hamilelikte kullanmak güvenlidir. Sadece uyumadan önce burnunuza yapıştırmanız gerekmektedir.

Papatya Çayı

Papatya horlamayı durdurmaya yardım edebilen anti-inflamatuvar etkilere sahiptir. Boğaz etrafındaki kas ve sinir gerginliğini yok edebilen ve daha iyi uyumanıza yardımcı kas ve sinir gevşeticidir.
1 yemek kaşığı papatya çayını (veya poşet papatya çayını) bir bardak suya ekleyin.
15 dakika kadar kaynatın.
Süzün ve 1 tatlı kaşığı bal ekleyin.
Yatmadan önce sıcak çayı için.

Çift Yastık Kullanın

Tek yastıkla değil 2 yastıkla yatın. Böylece nefes almanız rahatlar ve horlamanız önlenmiş olur.

Yan Yatın

Sırt üstü yatmak horlamayı tetikler, sağ veya sol tarafa yatmak ise horlamayı önler. Horladığınız zaman yan dönerek horlamanın geçmesini sağlayabilirsiniz.

Beslenmenize Dikkat Edin

Hamileyken biraz kilo almak iyidir ancak bir limiti vardır. Ortalamada, hamileliler 12,5 kilo kadar almalıdır – çok fazla kilo almak solunum yollarınız etrafında ekstra baskı oluşturabilir.

Kilo almanın horlamanızın nedeni olabileceğini hissediyorsanız, tükettiklerinizi azaltın veya beslenmenizde sağlıklı ve hafif gıdalar kullanın. Horlama kilo almanızdan dolayı oluşur. Kilonuzun %10’unu vermek bile horlamanın geçmesine yardımcı olabilir.

Solunum yollarını tıkayabildiğinden ve horlamayla sonuçlandığından sigarayı, alkolü bırakın. Bunlar hem anne hem de bebek için zararlıdır.