Hamilelikte Kan Sulandırıcı İğne Kullanımı

Trombosit kanda bulunan bir maddedir. Hamilelik döneminde kanda bulunan trombosit miktarı azalmaktadır. Bu da kanda pıhtılaşma problemlerine yol açmaktadır. Genetik bir sorun olabilen bu durum, gebelikle birlikte de ortaya çıkabilmektedir. Bu dönemde bebek ve annenin sıhhatini kontrol etmek için bazı uygulamalara başvurulmaktadır. Söz konusu uygulamalardan birisi de kan sulandırıcı iğne tedavisidir. Bu iğne, damarlardaki kanın pıhtılaşmasını engellemektedir. Bu sayede birden meydana gelebilecek damar tıkanıklığı vakaları önlenebilmektedir. Gebelikte damarların morarması, ağrıması yahut şişmesi kan pıhtılaşmasından kaynaklanabilmektedir.

Belirtilen vakalarda yetkili bir hekime müracaat edilmelidir. Hekim müşahedesinde anne adayına doğru miktarda kan sulandırıcı iğne tedavisine başlanmaktadır. Söz konusu iğnelerin hekim kontrolü dışında kullanılmaması gerekmektedir. Ancak anne adaylarının bir kısmı, gebeliğin ilk aylarında bu iğneyi karınlarına uygulamaktadır. Bu son derece hassas bir konudur. Zira yanlış dozajda alınan kan sulandırıcı, olağandışı kanamalara yol açabilmektedir. Dolayısıyla kan sulandırıcı iğne hekim kontrolü altında uygulanmalıdır.

Çeşitli hallerde iğneyle başlayan tedavi, bebe aspirini ile devam edebilmektedir. Bu noktada aspirinin ifade edilen biçimde kullanılması oldukça ehemmiyetlidir. En yaygın kan sulandırıcı iğneler arasına yer alan CLEXANE 4000 gebe bireyler tarafından kullanılmaktadır. Bu iğne gebeliğin ilk aylarından itibaren kullanılmaktadır. Gebeliğin son aylarına yaklaşıldığında daha dikkatli kullanılması gereken bir iğnedir. Bir önceki gebeliğinde pıhtılaşma problemiyle karşılaşan bireyler bu tedaviyi sonraki gebeliklerinde de kullanmalıdır. Hamilelikte uygulanacak kan sulandırıcı iğne, doğum esnasında aşırı kan kaybına yol açacaktır. Dolayısıyla doğum doktor müşahedesinde gerçekleştirilmelidir. Zira anne adayı kan kaybına bağlı yaşamını yitirebilmektedir.

Bu gibi pıhtılaşma önleyici iğne ve ilaçlar yerine birtakım gıdalara da başvurulabilmektedir. Kan sulanması hususunda K vitamini içerikli besinlerin olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Bilumum ıspanak ve lahana olmak üzere yeşil yapraklı sebzeler K vitamini bakımından zengindir. Ek olarak kuşkonmaz, ısırgan otu ve yeşil çay da bu evrede tüketilebilmektedir. Yoğurt gibi süt ürünleri ve yumurta, içeriğinde K vitamini barındıran doğal gıdalardır. Gebelik döneminde bu gıdalar sıkça tüketilmelidir.

Böylelikle iğne yahut ilaçlara başvurulmadan kan pıhtılaşmasının önüne geçilebilmektedir. Şayet kan sulandırıcı iğne kullanılıyorsa, her gün limonlu su tüketilerek kan dengesi sağlanmalıdır. Ek olarak pıhtılaşmaya bağlı olarak düşük riski bulunan bireylerin gebeliği yatar vaziyette geçirmeleri önerilmektedir. Böylece bebek ve anne güven içerisinde bu süreci atlatabilecektir.

Hamilelikte Kan Sulandırıcı İğne Ne Zaman Bırakılır?

Kişide pıhtılaşma problemi bulunuyorsa tedavi doğum gerçekleşene dek sürecektir. Bazı durumlarda ise doğum sonrası dahi hekimin belirteceği süre zarfınca kullanımın sürdürülmesi gerekebilmektedir. Bu hususta en doğru sözü, kişiyi muayene eden ve durumun bilincinde olan yetkili hekim söyleyecektir.