Hamilelikte Rezenenin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Hamilelikte rezene çayı içmek güvenli midir? sorusu, anne adayları tarafından enn çok sorulan şeylerden biridir. Makalemizde bu hususta bilgi alabilirsiniz.

Hamilelikte Rezene Çayı İçilebilir mi? Doktorlar Cevaplıyor

Dr. Orhan Ünal’ın cevabı: (Gebelikte kadınların vücudu daha fazla suya gereksinim duymaktadır. Bundan dolayı anne adaylarının bol bol su tüketmesi çok önemlidir. Su tüketiminin azalmasına yol açacağından ve kafein içerdiğinden dolayı elinizden geldiğince kahveden ve siyah çaydan kaçınmanız lazımdır. Hamilelikte bitki çayları tüketebilirsiniz ancak günlük miktar en fazla 1 ya da 2 fincan olabilir. Gebelik sürecinde grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara yakalanmamak ve bağışıklık sisteminin güçlü olması amacıyla papatya, zencefil, rezene, melisa, ıhlamur, kuşburnu çayları gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Rezene çayı hamilelerin sıvı gereksinimini karşılamakta ve rahatlamalarına katkı sağlamaktadır. Taze zencefil ise hazımsızlığın ve mide bulantısının azalmasına destek olur. Ancak hamilelikte kurutulmuş zencefil çayı tüketmeniz tavsiye edilmez.

Isırgan otu, rezene ve papatya çayları, doğumun ardından lohusalıkta anne sütünün artması için kullanılmaktadır. Fakat bu bitki çayları için önerilen günlük miktar, en fazla 2 fincan olup, bu ölçünün aşılmaması gerekmektedir. Ayrıca bu çaylar demlenir demlenmez hemen tüketilmelidir.)

Diyetisyen Fatmagül Öztürk’ün cevabı: (Gebelikte her türlü bitki çayının tüketilebileceği zannedilmektedir. Ancak hamilelikte bazı bitki çaylarının tüketimi sakıncalıdır. Civanperçemi, rezene, adaçayı, mine çiçeği, sinameki ve barut ağacı kabuğu bunlara örnek verilebilir. Sayılan ürünler hamilelik döneminde kullanılmamalıdır.)

Sual: Merhabalar, hamileyim fakat bu dönemde rezene ve adaçayı gibi bitkisel çaylar içilebilir mi, herhangi bir sakıncası var mıdır? öğrenmek istiyorum. Bu konuda aydınlatırsanız mutlu olurum, teşekkür ederim.

CEVAP

Doktor Filiz Tosun’un cevabı:( Bunların gebeliğe hiç bir zararı yok ancak miktar olarak abartmamak kaydıyla)

Hamilelikte Rezene Çayının Faydaları Nelerdir?

Gebeliğin bilhassa ilk 3 aylık döneminde sabah bulantıları yaygındır. Rezene çayı, sabah bulantılarının giderilmesinde yararlıdır.

Rezene çayının başlıca özelliklerinden biri iştahı arttırmasıdır. Hamileliğe bağlı olarak iştahında azalma olan kadınlar için önerilir.

Rezene, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağladığından mikroplara karşı etkili bir koruyucudur.

Hamilelikte karşılaşılan bağırsak sorunlarına faydalıdır. Bağırsaklardaki gaz probleminin önüne geçer ve sindirim sistemini rahatlatır.

Rezene, yatıştırıcı bir üründür. Bu bakımdan, gebelikte meydana gelen sinirsel rahatsızlıklara, yorgunluk ve stres gibi durumlara birebirdir.

Hamilelik dönemindeki yaygın şikayetlerden biri olan kabızlığın engellenmesinde rol oynar. Bağırsakların çalışmasını sağlayarak sindirimi destekler ve yiyeceklerin daha kolay hazmedilmesine yardımcı olur.

Gebelikte soğuk algınlığı yaşanırsa ilaçlara başvurmak tavsiye edilmez. Rezene çayı tüketmek, ilaç kullanımından daha iyi bir çözümdür.

Rezene doğal bir ağrı kesicidir. Bilhassa gebeliğin son dönemlerinde artış gösteren bacak, bel ve sırt ağrılarının giderilmesinde fayda sağlar.

Gebelikte oluşan şişkinlik problemini hafifletir.

Hamilelik boyunca anne adayları demir alımına gereksinim duymaktadır. Rezene ise bu ihtiyacın karşılanması için tercih edilebilecek kaynaklardan biridir. Kansızlıktan koruyan rezene, vücut için önemli bir takviyedir.

Rezene vücudu dinlendirmekte ve daha kolay uykuya dalmayı sağlamaktadır. Uykusuzluktan şikayetçiyseniz şifayı ilaçlarda aramak yerine rezene çayını denemelisiniz.