Sarımsak içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde hem hamile kadın hem de anne karnındaki bebek için çok faydalıdır. Sarımsak doğal antibiyotik etkisi gösterdiğinden, hamile kadının bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıkları önler, bebeğe kilo aldırır, hamile kadında saç dökülmesini engeller… Uzmanlar gebelik boyunca günde 2-4 diş sarımsak yenilebileceğini bir mahzuru olmadığını bildiriyor. Sarımsağı aşırı tüketmemek kaydıyla yemek düşüğe neden olmaz, hatta hamilelikte düşük yapma riskini önler. Makalemizde hamilelikte sarımsak yemenin faydaları ve zararları hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Sarımsak Yemenin Faydaları
Saç Dökülmesini Engeller
Saç dökülmesi birçok hamile kadının yaşadığı bir problemdir. Sarımsak saç dökülmesine iyi gelen etkili bir besindir. Sarımsakta bulunan sülfür içerikli allicin maddesi sadece saç dökülmesini engellemekle kalmaz aynı zamanda saç uzamasını da hızlandırır.
Halsizliği Azaltır
Anne karnındaki bebekler her gün biraz daha büyür. Bebek büyüdükçe de anne adayları kilo alır ve buna bağlı halsizlik yaşamaya başlar. Gebelik süresince sarımsak yemek halsizliği azaltacak ve mide bulantılarını ve baş dönmelerini kontrol altına alacaktır.
Sarımsak Hamile Kadınların Vitamin İhtiyacını Karşılar
Sarımsak vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir. Hamilelikte günlük vitamin ihtiyacını önemli ölçüde karşılar.
Hamilelikte Hastalanmayı Önler
Sarımsakta yer alan bakteri karşıtı ve bağırsak güçlendirici özellikler vücuttaki zararlı mikroorganizmaları öldürerek enfeksiyon oluşumunu engeller. Gebelik boyunca vücutta bağışıklık düşüktür ve enfeksiyonlara açık vaziyettedir. Sarımsak hamilelikte bağışıklığı güçlendirip hastalanmayı önler. Sarımsak tüketmek ayrıca bebeklikte enfeksiyon yaşamayı engelleyecektir.
Eklampsi Riskini Düşürür
Eklampsi, diğer adıyla gebelik zahirlenmesi neredeyse 10 gebelikten 1’inde görülen tehlikeli bir hastalıktır. Eklampsi gebeliğin ilk 20 haftasından sonra görülür ve gebeliklerin %2 ila 5’inde görülmektedir. Eklampsi belirtileri arasında idrarda protein ve vücutta şişlik vardır. Sarımsak tüketimi eklampsi riskini düşürdüğü bulunmuştur. Sarımsak eklampsi riskini azaltır ve idrarda protein seviyesini düşürür.
Bebeğin Kilosunu Sağlıklı Oranda Tutar
Yapılan araştırmalar göstermiştir ki gebelikte sarımsak tüketimi bebeklerin cok zayıf olma ve erken doğma riskini düşürmeye yardımcı olmaktadır. Sarımsak tüketen gebe kadınlarda zayıf veya çok erken bebek doğurma ihtimali sarımsak tüketmeyen kadınlara oranla daha düşüktür.
Kolesterolü Düşürür ve Kalp Sağlığına İyi Gelir
Sarımsak kalp ve kan sistemi ile ilgili birçok hastalık için kullanılmaktadır. Özelllikle de sarımsakta bulunan allicin maddesi kandaki kollesterol seviyesini dengeler, kanı sulandırır, gebelikte felç ve kalp krizi riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Soğuk Algınlığı, Grip ve Enfeksiyona Karşı Savaşır
Sarımsak vücuttaki zararlı bakteri gelişimini sınırlar ve bağışıklığı güçlendirir. Bu sayede vücutta grip ve soğuk algınlığı dahil enfeksiyon oluşumunu önler.
Hamilelikte Sarımsak Yemenin Zararları Nelerdir?
Abartıya kaçmadan sarımsak tüketmek sağlık için iyidir. Fazla tüketmek ise faydasından çok zarar getirecektir. Özellikle de gebelikte fazla sarımsak tüketiminin neden olacağı belirtiler şunlardır:
Kanı sulandırır
Üstte de bahsettiğimiz gibi sarımsak kan sulandırıcıdır. Bu yüzden fazla sarımsak tüketimi doğum esnasında aşırı kanamaya neden olabilir. Bu vakalarda doktorlar ameliyat veya sezaryan önermektedir. Sarımsağın en büyük belirtisi budur.
Tansiyonu Düşürür
Preklampsi olan kadınlar için sarımsak tansiyon düşürmeye yardımcı olan etkili bir besindir. Ancak aşırı sarımsak tüketimi normal tansiyona sahip hamilelerde zararlı olabilmektedir. Bu durumlarda tansiyon ciddi düşüşlere neden olarak vücudu şoka sokabilir.
Kan Şekeri Seviyesini Düşürür
Sarımsak vücuttaki insülin seviyesini düşürür ve kan şekeri seviyesini düşürmeye neden olabilir.
Ilaçların Etkisini Sıfırlar
Sarımsak insülin, coumadin ve cyclosporine gibi maddeleri içeren ilaçların etkisini sıfırlayabilir. Bu da ilaçların vücutta etkisiz olmasına neden olur.