Hamilelikte Tarçın ve Tarçın Çayı İçilir mi?

Gebelikte tarçın ve tarçın çayının kullanımı pek çok anne adayının merak ettiği konulardan biridir. Bu noktada akıllara, hamilelikte tarçın çayı içmenin bebeğe zararı var mıdır, gebelikte tarçın tüketmek güvenli midir? gibi sorular gelmektedir. Bu soruların yanıtını makalemizden öğrenebilirsiniz.

Tarçının Hamilelere Faydaları Nelerdir?

Tarçın, karbonhidrat ve doymuş yağ asitleri bakımından zengindir. Bol miktarda niasin içeren tarçın, C ve E vitaminlerine de sahiptir. Bilhassa pantotenik asit, piridoksin, ve kolin, tarçının yapısında daha fazla bulunmaktadır. Bunlara ek olarak tarçın; manganez, demir, fosfor, potasyum, sodyum, çinko, magnezyum, kalsiyum ve benzeri iz minerallerinden meydana gelmektedir. Tüm bu vitaminler hem anne hem de anne karnındaki bebek sağlığı için çok önemlidir.

Tarçın, anti-diyabetik özelliğe sahiptir ve bu husus, bilim adamlarının yaptığı araştırmalar ile netlik kazanmıştır. Tarçın, kan şekeri düzeyinin dengede olmasına yardımcı olur ve hamilelikte gestasyonel diyabeti önler.

Tarçın, yüksek oranda polifenol ve benzeri antioksidanlar içerir. Bundan dolayı tarçın, şifa vesilesidir ve en kıymetli bitkilerin başında gelir. Serbest radikallerin vücutta meydana getirdiği tahribatlar ile mücadele eden antioksidanlar, sağlığa oldukça yararlıdır. Aynı zamanda antioksidanlar gebelikte bakteri, parazit ve mantarların yol açtığı enfeksiyonlara karşı son derece etkilidir.

Düzenli olarak tüketilen tarçın, sistolik kan basıncının kontrol altına alınmasını sağlar. Bu ise, gebelikte yüksek tansiyon riskinin azalacağı anlamına gelir. Böylece yüksek tansiyona bağlı gebelik zehirlenmesi (preeklampsi) olasılığı daha düşük olacaktır. Diyet programında tarçına yer verilerek, gebelikte yüksek tansiyonun önüne geçilmesi mümkündür.

Ayrıca, gebelikte stres kaynaklı migren ve baş ağrılarının engellenmesinde de tarçının rolü büyüktür.

Hamilelikte Ne Kadar Miktarda Tarçın Tüketilebilir?

Doktorların önerisine göre hamilelikte günlük tarçın tüketimi, yarım tatlı kaşığının altında olmalıdır. Bir haftada ise 100 gramdan daha az tarçın tüketilmelidir.

Hamilelikte günlük tarçın alımının yüksek olması tavsiye edilmez. Anne adayları için tarçının günlük olarak bir tutam veya yarım tatlı kaşığından daha az kullanımı güvenlidir. Tarçın, hamur işlerinin, turtaların ve çeşitli unlu mamullerin içerisinde yer alan bir malzemedir. Gebelikte tarçın çayı tüketmenin de bir zararı yoktur fakat tarçının çok az kullanılması gerekir.

Hamilelikte tarçın tüketimi faydalıdır ancak miktarının doğru ayarlanması şarttır. Uzmanlar, günlük maximum 2-4 gram tarçın ya da 1-2 küçük çubuk almanın uygun olduğunu bildirmektedir.

Hamilelikte Tarçının Zararları Nelerdir?

Gereğinden fazla tarçın kullanmak, bebeğin düşmesine sebep olabilir. Bazı nedenlerden dolayı gebeliğini sonlandırmak isteyenlerin çoğu, yüksek oranda tarçın kullanımına başvurmaktadır.

Gebelik esnasında tarçın yağı tüketmek, kasılmaların erken oluşmasını tetikleyebilir.

Tarçının uterus kasılmalarını ve erken doğumu başlattığı düşünülmektedir. Bu maddeyi yüksek dozlarda tüketmek, uçucu tarçın yağlarıyla veya farklı bir yoldan teneffüs etmek, gebelikte uterus kasılmaları ve erken doğum ile sonuçlanabilir.

Tarçına karşı alerjiniz varsa, ağız yaraları, dilde iltihaplanma ve ağız içinde yanma hissi yaşamanız muhtemeldir.

Tarçının kan inceltici özelliği vardır ve hamilelikte kanama riskinin artmasına yol açabilir. Sezaryen ile doğum yapmayı tercih edenlerin, tarçın tüketiminden uzak durması tavsiye edilir.

Düşük kan şekerinin sebeplerinden biri de çok fazla tarçın kullanmaktır. Annenin acilen sezaryen doğuma alınması gerektiğinde, kan şekeri normal seviyeye gelmeden doğuma girmesi hayâtî tehlike oluşturabilir.

Öte yandan tarçın, pek çok ilaç ile etkileşime girmektedir. Bu yüzden, diyet programınızda tarçına yer vermeden evvel, doktorunuzun onayını almanız önemlidir.