Histeroskopi Tedavisi

Histeroskopi, rahim ağzının ve rahim içinin vajinal kanallardan rahim içine optik özel aletler konularak incelenmesidir. Rahim içinin incelenmesi sırasında kullanılan özel aletler histeroskop olarak tanımlanır. Histeroskopoi, kısırlığa yol açan nedenleri incelemek, adet düzensizliklerinin nedenlerini incelemek, doğuştan olan anomolileri incelemek amacı ile tanısal ya da tedavi amacı ile kullanılabilmektedir.

Histeroskopinin en fazla kullanıldığı alanlar, rahim içinde bulunan septumların alınması, yapışıklıkların giderilmesi, poliplerin alınması, tüp bebek tedavisi için gerekli araştırmaların yapılması ve var olan miyomların çıkarılmasıdır.

Rahim içinde oluşum gösteren yapışıklıklar kısırlığa, oluşan gebeliklerin düşük ile sonuçlanmasına ve düzensiz adet kanamalarının oluşmasına neden olabilmektedir. Histeroskopi genel anlamda rahim içinde oluşan bir hasarı tespit edebilmek amacı ile kullanılmaktadır.

Yapışıklık belirtileri nelerdir ve tanı nasıl konulur?

Yapışıklık, en fazla kürtaj sonrasın da adet kanamalarının kesilmesi ya da aşırı derecede azalması sonucu fark edilebilir. Normal şartlarda kürtaj sonrasında adet kanamaları düzenli seyreden kadınlarda 1 – 2 ay içinde adet kanamasının oluşması beklenir. Eğer kanama oluşmamışsa rahim içinde yapışıklık söz konusu olabilir. Adet kanamasının her zamankinden az olması, herhangi bir neden olmaksızın gebe kalamama, kanamaların ağrılı geçmesi, tekrarlayan düşükler de rahim içinde yapışıklık sonucu ortaya çıkabilir. Tanı amacı ile vajinal ultrason, rahim filmi ve histeroskopi yöntemi kullanılabilmektedir. Bu tanı yöntemleri arasında yer alan histeroskopi ayrıca tedavi amacı ile de kullanılan devrim niteliğinde bir tekniktir.

Yapışıklıklar nasıl tedavi edilir?

Rahim içinde var olan yapışıklıkların tedavisinde kullanılan standart histeroskopik yapışıklığı gidermek için kullanılmaktadır. Rahim içinde bulunan yapışıklık elektrik enerjisi ya da makas yardımı ile açılabilmektedir. Uygulanan işlemin başarı oranı yapışıklığın boyutuna ve tedaviyi üstlenen doktorun tecrübesine göre değişim göstermektedir. Rahim boşluğunu tam anlamı ile kaplayan yapışıklıklarda tedavi sonucu bazen olumlu sonuçlar elde edilemez. Yoğun yaşanan yapışıklıklar için bazı vakalarda birden fazla müdahaleye ihtiyaç duyulabilir. Histeroskopi uygulandıktan sonra yapışıklığın tekrar ortaya çıkmaması için ve fazlaca yer kaplamaması için rahmin iç kısmına spiral ya da balon yerleştirilebilir. Ayrıca uygulama sonrasında hücrelerin yenilenmesi nedeni ile hormon tedavisine ihtiyaç duyulabilir.