Kısırlık Testleri Nasıl Yapılır?

Çocuğu Olmayan Çiftlere Uygulanan Kısırlık Testleri

Çocuk sahibi olamayan çiftler, uzmanlara başvurduğunda uzmanlar öncelikle onların önceki ilişkilerine, psikolojik durumlarına, daha önce kullandıkları ilaçlara kadar uzanan bir incelemeye tabi tutar ve kadınlarda ve erkeklerde kısırlık sebeplerinin öğrenilmesi için bir takım testlere tabi tutar. Bu testler kadınlar ve erkekler için ayrı şekilde uygulanmaktadır.

Erkekler İçin Uygulanan kısırlık Testleri:

Erkeklerde kısırlık oluşturabilecek sebepler, önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi yumurtaların döllenmesine neden olamayacak kadar az ve hareketsiz sperm olması, şekil olarak döllenmeye uygun olmayan spermlere sahip olunması, spermlerin rahmin önüne kadar ilerlemesine yeterli olmayacak şekilde boşalmanın gerçekleşmesi gibi sebeplerdir. Sizler bir yıl boyunca düzenli olarak eşinizle ilişkiye girip çocuk sahibi olamadıysanız yani tıbben kısırlık hastalığına yakalandıysanız doktorunuz size kısırlık sebeplerini incelemek için öncelikle sperm testi yapacaktır.

Sperm Testi (spermiogram): Doktorunuz sizlerden mastürbasyon yapmanızı ve sperm testi için meni vermenizi isteyecektir.  Mastürbasyon yoluyla meni vermeye engel bir durum varsa cinsel ilişki esnasında meni elde edebileceğiniz bir kondom kullanabilirsiniz. Sperm testi, uzmanınıza spermlerin hareketleri, hacmi, sayısı ve morfoloji yani şekil olarak düzgünlüğü konusunda bilgi verecektir.  Erkeklerde boşalma esnasında doğabilecek sıkıntılar nedeniyle sperm testi genelde en doğru kararı almak için iki hafta aralıklarla iki kez tekrarlanır.  Ayrıca sperm testi için meni örneği vermeden önce 3-5 gün cinsel perhiz yapmanız, testin daha doğru sonuç vermesini sağlayacaktır.

Hormon Testleri: Bilindiği üzere erkekte sperm üretimini etkileyen en büyük faktörlerden birisi de hormonlardır. Hormonlar sizin seks isteğinizi ve cinsel ilişki sırasında ne kadar sperm boşaltacağınızı belirleyen en büyük etkendir.  Seks isteğinizin belirlenmesinde büyük rol oynayan FSH ve testestoron hormonlarının kontrolü kan tahlilleriyle mümkün olacaktır.

Sperm tahlillerinizden doktorunuz tatmin olmamışsa sizlerden vitalite yani verilen menideki sperm sayısının yeterliliğini anlama testi, antisperm antikor denilen spermlerin hareketliliğindeki sorunları görme testi gibi farklı testler de isteyebilir fakat bu testler çoğu erkekte uygulanmaz çünkü genelde ilk yapılan spermiogram testinde kısırlık ile alakalı net bilgiler elde edilir.

Kadınlar İçin Uygulanan kısırlık Testleri:

Bazal Vücut Sıcaklığı Testi:

Bilindiği gibi üreme için kadınlarda olgunlaşmaya müsait yumurta hücreleri bulunması gerekmektedir. Bazal vücut sıcaklığı testi, bu hücrelerin varlığı ve yumurtlama dönemlerinin takip edilmesi için evde dahi uygulanabilecek bir testtir. Birkaç ay süren ve sabah kalkınca hassas bazal termometre yardımıyla vücut ısısının ölçülmesi ve birkaç adet dönemi boyunca yumurtlama dönemlerinde ateşinizin yükselip yükselmediğini kontrol ederek yumurtalardan kaynaklı bir kısırlık olup olmadığını anlayabilirsiniz. Tabi ki evde sadece bazal vücut sıcaklığı testi ile kısırlık kanısına varmak net olmayacaktır.

Vajinal Salgı Gözlemlenmesi:  bazı kadınlar yumurtlama dönemlerinde vajinal sıvılarının ince ve beyaz olduğunu gözlemlemektedirler. Bu yumurtlamanın olduğuna işaret etse de yine bazal vücut sıcaklığı testi gibi net fikir vereceğini savunmak yanlış olacaktır.

Diğer Testler: yumurtlama testlerini evde uyguladıktan sonra halen kısırlık konusunda net bir fikre sahip değilseniz uzmanınız sizlerden hormonların durumunu öğrenmek için kan testleri isteyecektir. Bunun yanı sıra ultrason yoluyla kanallarda tıkanıklık, rahimdeki boşluğun yeterliliği gibi kısırlıkta belirleyici faktörleri görecektir. Tüm bu yazılanların sadece bir ön bilgi niteliğinde olduğunu gerçek bilginin uzmanınızdan tahliller sonucunda öğrenilmesi gerektiğini unutmamanız dileğiyle.

Sağlıcakla kalın.