Yumurtlama dönemi, ovulasyon dönemi olarak da adlandırılır ve bu günlerde hamile kalma olasılığı daha fazladır. Zira bu dönemde yumurtalıkların salgılamış olduğu olgun yumurtalar, döllenmeye hazır durumdadır. Yumurtlama döneminde korunmasız cinsel birliktelikte bulunulursa, hamile kalma ihtimali yüksek olacaktır. Bundan dolayı ovulasyon döneminin tespit edilmesi çok mühimdir.
Yumurtlama Ne Zaman Olur?
Her sağlıklı kadında ayda bir kez yumurtlama gerçekleşir. Bu ovulasyon dönemi genellikle iki regl periyodu arasındaki zamana karşılık gelmektedir. Adet döngünüz düzenli ise, regl başlamadan yaklaşık 14 gün evvel yumurtlama olacaktır.
Yumurtlama Döneminde Kanama Olur mu?
Evet, kimi zaman ovulasyon döneminde vajina içerisinden kan gelebilir. Fakat bu kanamalar çoğunlukla lekelenme tarzındadır. Yumurtlama döneminde en yaygın görülen belirti ise vajinal akıntıdır. Yani ovulasyon döneminde kahverengi akıntı gelmesi doğal bir durumdur. Bunlara ek olarak ovulasyon döneminin, başka çeşitli belirtileri de vardır.
Yumurtlama döneminde kanama gebelik belirtisi değildir..
İki regl döngüsünün ortasında yumurtlama gerçekleşir ve bu dönemde hafif lekelenmelerin olması doğaldır. Kimi zaman ovulasyon dönemindeki kanama, damla şeklinde de oluşabilir. Sonuç olarak genellikle damla veya lekelenme tarzında olan bu ovulasyon kanaması, endişe etmeyi gerektirmez.
Yumurtlama Döneminde Kanama Hamileliği Engel Olur mu?
Ovulasyon dönemindeki lekelenme ve kanamalar, esinlikle gebeliğe mani değildir. Ancak ovulasyon sırasındaki bu durumlar, başka bir hastalığın belirtisi de olabilir. Şayet ovulasyon dönemindeki kanama, normalden daha farklı ise, buna anormal kanama denir. Zira tüm kanama türlerinin kendine özgü karakteristik sebepleri mevcuttur. Ara kanamalar yalnızca ovulasyon döneminde veya embriyonun rahme tutunma aşamasında değil, her zaman görülebilir. Bundan dolayı, kanamalarınızın tarihinde veya yoğunluğunda değişiklik gözlemlerseniz, rahim içi problemler ve hormonal rahatsızlıklar yönünden muayene edilmeniz gerekir.
Yumurtlama Döneminde Kanama Neden Olabilir?
İki adet arasında meydana gelen ovulasyon döneminde lekelenme veya cinsel birliktelikte hafif kanama görülürse, derhal bir kadın doğum doktoru tarafından değerlendirilmelidir. Birliktelik esnasında veya sonrasında oluşan kanama serviks iltihaplanmasına, rahim astarına ya da farklı bir yaralanma problemine bağlı olabilir. Düzensiz gerçekleşen vajinal kanamalar ise, myom, rahim içi polip gibi hastalıkları, pelvik organların enfeksiyonunu, rahim ağzı veya rahim kanserini işaret edebilir. Fakat hamilelik döneminde az da olsa vajinal kanama oluşursa, hemen bir jinekoloğa danışılması gerekmektedir.