Mide bulantısı, hamilelerde yaygın olarak rastlanan bir sorundur. Bulantılar, hamileliğin 6. haftasında ortaya çıkar, 10. haftada iyice fazlalaşır, 14. haftadan sonra azalmaya başlar ve 4. ayın ardından sonlanır. Anne adaylarının bazılarında ise bulantılar tam olarak geçmez fakat büyük ölçüde hafifler ve ilk dönemdeki kadar rahatsızlık vermeyecek duruma gelir.
Hamilelikte Mide Bulantısını Geçiren İlaç İsimleri Nelerdir?
•Zofer
•Dramamine
•Zofran çiğneme tableti
•Emedur
•Postadoxin
Hamilelikte Mide Bulantısı Nedenleri
Gebelik hormonlarının artması, mide bulantılarına yol açar. Hamilelerin büyük bir kısmında rastlanan bulantılar, gelişme aşamasındaki plasenta tarafından üretilen HCG isimli hormondan kaynaklanmaktadır. Bu hormon, gebeliğin rahat ve sağlıklı geçmesine yardımcı olur ve sonraki dönemlerde vücutta oluşacak değişikliklere karşı bir hazırlıktır. Ancak mide bulantısını da tetiklediği bir gerçektir.
B6 vitamini eksikliği , gebelikteki mide bulantısının nedenlerinden biridir.
Tiroid bezinin fazla çalışmaması, hamilelerin bulantı şikayetini beraberinde getirir.
Bedensel ya da zihinsel açıdan çok yorgun olma durumunda anne adayları mide bulantısı yaşar.
Gebeliğe bağlı stres veya diğer ruhsal problemler, mide bulantısına sebep olur.
Çoğul gebelik yaşanması, hamilelikte mide bulantısına neden olan bir faktördür.
Bulantı, migren hastalığından dolayı da ortaya çıkabilmektedir.
Hamilelikte Mide Bulantısı Geçmesi İçin Ne Yapmalıdır?
Mide bulantısının geçmesi için, taze zencefil birkaç dakika boyunca kaynayan suda bekletilir ve tüketilir. Son derece faydalı olduğu bilinmektedir. Her gün iki bardak içilebilir. Ayrıca tercihen, bir miktar bal ile tatlandırılabilir.
Hamilelikteki mide bulantılarını en hafif şekilde atlatabilmek amacıyla yapabileceğiniz çeşitli şeyler mevcuttur. Örneğin çubuk kraker, ekmek, pirinç pilavı, makarna, leblebi, peynir, patates ve benzeri yiyecekleri daha fazla tüketmek, bulantıların bir nebze de olsa azalmasına yardımcı olmaktadır.
Mide bulantısının ve kusmanın azaltılabilmesi adına günlük 3 öğün değil de 6 öğün yenebilir. Sık aralıklarla ve az yemek hem sağlıklı bir beslenme şeklidir hem de mide bulantılarının dinmesine katkıda bulunabilir.
Her gün en az 15-20 dakika yürüyüş yapılması da mide bulantısına iyi gelmektedir. Zira hareketsizlik, bulantıyı şiddetlendirir.
Hamilelikte mide bulantısına iyi gelen şeyler nelerdir? diye merak edenlere verilebilecek en doğru yanıt, şüphesiz ki sudur. Her gün bolca su tüketmeye özen gösterilmelidir. Midede şişkinlik yapmayacak kadar yeterli miktarda günlük olarak çok su tüketilmesi, hamilelikteki mide bulantılarının giderilmesinde oldukça tesirli ve önemlidir.
Anne adaylarının, dışarıya çıkmadan önce muz, elma veya kraker gibi ufak ve besleyici yiyecekler almaları tavsiye edilir. Bu gıdalar, mide bulantısını bastırmaktadır.
Bulantı oluşmaması için, çok havasız ve ağır koku içeren yerlerde bulunulmamalıdır. Sigara, çöp veya egzoz kokusu gibi kokulara maruz kalmak hamilelikteki mide bulantılarının artmasına sebep olacaktır.