Hamilelikte Turşu Yemenin Faydaları Ve Zararları Nelerdir?

Aşerme, hamile kadınların pek çoğunda ortaya çıkan bir durumdur. Her kadının aşerdiği yiyecekler birbirinden farklı olabilir. Gebelik sırasında meydana gelen hormonal değişiklikler, bazı anne adaylarının turşu ve buna benzer gıdaları aşermesine yol açabilir.

Hamilelikte Turşu Aşerenin Kızı mı Olur Oğlu mu?

Hamilelikte turşu gibi ekşimsi gıdaları aşeren anne adaylarının kız bebeği olacağına inanılır. Eskiler Ye ekşiyi doğur Ayşe’yi, ye tatlıyı doğur atlıyı demişlerdir.

Gebelikte Turşu Tüketmek Güvenli midir?

Gebelikte ölçülü olmak şartıyla turşu yemek sakıncalı değildir. Çok fazla turşu tüketilmesi önerilmemektedir. Çünkü hamileyken aşırı turşu tüketmek yüksek tansiyona ve başka sağlık problemlerine sebep olabilir.

Hamilelikte Turşu Yemenin Faydaları Nelerdir?

Gebelikte turşu tüketmenin ve turşu suyu içmenin son derece faydalı olduğu bilinmektedir. Turşu yararlı bakteriler yönünden zengindir. Bu yararlı bakteriler B ve K vitaminlerinin daha kolay emilmesini sağlamakta ve sindirim sisteminin gelişimine destek olmaktadırlar. Ayrıca turşu; potasyum, çinko, kalsiyum, magnezyum başta olmak üzere vücudun günlük olarak ihtiyaç duyduğu hayâtî öneme sahip vitamin ve mineralleri de barındırmaktadır. Bol miktarda antioksidan içeren turşunun bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği de mevcuttur.

Turşu hamile kadının sindirim sistemini çalıştıran, kabızlığı önleyen yiyeceklerdendir. Turşuda yararlı bakteriler bulunmaktadır. Bundan dolayı turşu tüketimi, sindirim sistemindeki yararlı bakterilerin artmasına destek olur ve buna bağlı olarak sindirim problemleriyle başa çıkmanız kolaylaşır.

Turşu; A, C, K ve benzeri çeşitli vitaminler ile potasyum, kalsiyum ve demir gibi minerallere sahiptir. Bu sayede turşu bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olmakta ve gebelik sırasında hastalanma ihtimalini en aza indirmektedir.

Turşuda yağ ve kolesterol yoktur. Bu yüzden turşu, gebelikte tüketilebilecek sağlıklı atıştırmalıklardan biridir. Zira turşu kilo alımına sebep olmaz.

Potasyum ve sodyum gibi mineraller en önemli elektrolitlerin başında gelir. Bu mineraller vücut mekanizması için gerekli olan elektriksel iletimin daha kolay gerçekleşmesine büyük katkıda bulunmaktadır. Hamilelik sırasında annenin vücudu, gelişmeye başlayan bebeğin gereksinimlerini karşılamaya çalıştığından elektrolit ihtiyacında artış yaşanabilir. Turşu yüksek oranda potasyum ve sodyum içerdiğinden azar azar turşu yiyerek bu ihtiyacınızı gidermeniz mümkündür.

Hamilelikte Turşu Yemenin Zararları Nelerdir?

Hamilelik boyunca düzenli ve dengeli beslenmeye özen gösterilmeli, her besin grubundan yeterli miktarda alınmalıdır. Turşunun içerdiği tuz ve sodyum miktarı fazladır. Bilhassa gebelikte gereğinden çok turşu tüketilmesi, hipertansiyon rahatsızlığı yaşayan kadınlar için risk oluşturur.

Turşunun vitamin ve mineral içeriği yoğundur fakat aynı zamanda turşudaki tuz oranı da yüksektir. Tuz tüketiminde aşırıya kaçmak ise gebeliği olumsuz etkileyebilir. Anne adayının vücudunda çok fazla sodyum biriktiğinde ise genellikle hamileliğin son 3 aylık döneminde yüksek tansiyon gelişebilir. Hamileyken çok fazla turşu tüketirseniz, vücudunuzdaki kalsiyum idrar yoluyla dışarı atılacaktır. Bu durum bebeğinizin kemik gelişiminde aksamaya neden olabilir. Bunun yanı sıra kalsiyum atılımı, annenin kemiklerinde hassasiyet oluşmasını ve ilerleyen yıllarda kemik erimesine yakalanmasını tetikleyebilir. Öte yandan kalsiyumun atılmasıyla böbreklerde taş oluşumu görülebilir. Bunun için hamileyken turşu tüketimi konusunda temkinli davranmak ve ölçüyü korumak gerekir.

Gebelikte çok fazla turşu tüketmek, vücuda aşırı tuz almak demektir. Bu durum, kalp krizi ve felç geçirmeye yol açabilecek gebelik hipertansiyonunu beraberinde getirebilir.

Hamileyken gereğinden çok turşu tüketilmesi hâlinde, vücutta susuzluk yani dehidrasyon başlayacaktır. Bu ise hem annenin hem de bebeğin sağlığını tehdit edebilir.