Doğum kontrol yöntemlerinden birisi olan rahim içi aracı, bilinen adıyla spiral hem Türkiye’de hem de dünyada oldukça yaygın olarak tavsiye edilmektedir. Uygun fiyatı ve kullanım kolaylığı sayesinde tercih edilen spiralin yapısı T harfine benzer polietilen plastikten yapılan kıvrımlı küçük bir malzemedir. T spiralleri 5-10 yıl koruma sağlamaktadır.
Spiral Kullanan Kadınlarda Gebelik Olur Mu?
Doğum kontrol için kullanılan tüm yöntemlerde hamilelik riski az da olsa vardır. Spiral kullanımında da spiralin yerinden oynaması veya düşmesi durumunda gebelik riski daha da yükselmektedir.
Spiralin olmasına karşın gebe kalan kişilerde ise gebelik normal mi veya dış gebelik mi merakı oluşmaktadır. Bu yüzden gebelik döneminde gebelik kesesi oluşana dek kişi ultrasonografi ile takip edilmelidir.
Spiral Dış Gebeliğe Neden Olur mu?
Yaygın bilinen gerçeğin aksine spiral dış gebelik riskini artırmaz. Hatta bu risk bakır spiral kullanan kişilerde %90 kadar az ihtimallidir. Sık kullanılmaya başlayan bir diğer spiral türü mirena ise vücuttaki progesteron salgılar ve yumurtlamayı önlediğinden dış gebelik riski daha da düşük olmaktadır.
Spiral riski gebelik oluşmasını önlediği için dolaylı olarak dış gebeliği de önlemektedir. Fakat spiral kullanımı durumunda gebelik oluştuğu durumlarda dış gebelik oluşma riski yüksek olmaktadır. Bu yüzden de spiral kullanan kadınlarda adet gecikmesi ve gebelik şüphesi olursa bu durum dış gebelik olarak görülmeli ve gebelik kesesi ultrasonografi takibinde olmalıdır. Eğer ultrasonografi ile görülmüyorsa vücuttaki B-hCG seviyeleri takip edilmelidir. Spiral kullanımı durumunda meydana gelen gebeliklerde dış gebelik dışında kimyasal gebelik, bozulmuş gebelik, boş gebelik ve mol gebelik gibi diğer anormal gebeliklerin görülme riski de vardır.
Spiral Varken Kürtaj Olunur mu?
Spiral olması durumunda meydana gelen gebeliklerden doğan bebeklerde herhangi bir hastalık, sakatlık ve anormallik saptanmamıştır. Ancak gebeliği süresince spirali olan kadınlarda ise erken doğum riski 4 kat artmaktadır. Modern spiraller ise gebelikte herhangi bir komplikasyona yol açmamaktadır. Ancak yine de spiral ile gebe olan kadınlar doktora sık sık kontrollerini yaptırmak zorundadır.
Spiral varken kürtaj yaptırılmak istendiğinde ise kürtajdan önce spiral çıkarılır ve sonrasında kürtaj yapılır.